Lege promulgata: Modificarea pachetului minimal de servicii medicale pentru neasigurati

28/11/2022
Lege promulgata: Modificarea pachetului minimal de servicii medicale pentru neasigurati

Lege promulgata: Modificarea pachetului minimal de servicii medicale pentru neasigurati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lege-promulgata-modificarea-pachetului-minimal-de-servicii-medicale-pentru-neasigurati/

Un act normativ promulgat de presedintele Klaus Iohannis prevede modificarea pachetului minimal de servicii medicale care se acorda persoanelor care nu fac dovada calitatii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenta medicala primara.

Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).

Este vorba de Ordonanta Guvernului nr. 37/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru stabilirea unor alte masuri in domeniul sanatatii.

Totodata, persoanele neasigurate beneficiaza de aceleasi servicii ca si persoanele asigurate in vederea efectuarii testarii pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C si/sau HIV si, ulterior, de acces la terapiile specifice.

Potrivit documentului, se creeaza, astfel, posibilitatea ca in situatiile de risc biologic si epidemiologic, Ministerul Sanatatii sa poata dispune organizarea la nivelul unitatilor sanitare, al farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau in cadrul Directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti a unor centre care furnizeaza servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare si tratament.

Ordonanta mai prevede asigurarea finantarii cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sanatatii si clarificarea modului de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament in strainatate.

Medicamentele imunologice pot fi compensate din FNUASS in conformitate cu normele metodologice de aplicare ce vor fi emise in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a legii. Sumele vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii catre FNUASS. Gradul de compensare si segmentele populationale beneficiare se stabilesc prin norme.

Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suporta de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii sub forma de transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Etichete: pachet minimal servicii medicale, pachet servicii medicale persoane neasigurate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: