La UMF Cluj-Napoca functioneaza primul laborator de hemostaza din nord-vestul tarii

15/02/2022
La UMF Cluj-Napoca functioneaza primul laborator de hemostaza din nord-vestul tarii

La UMF Cluj-Napoca functioneaza primul laborator de hemostaza din nord-vestul tarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-umf-cluj-napoca-functioneaza-primul-laborator-de-hemostaza-din-nord-vestul-tarii/

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca anunta ca proiectul „Strengthen haemophilia care in the north and establish a national registry in Romania” a fost desemnat proiectul anului 2022 de catre Novo Nordisk Haemophilia Foundation.

Proiectul, coordonat de sef lucr. dr. Ciprian Tomuleasa, a fost implementat in Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca in cadrul Centrului de Cercetari pentru Medicina Avansata – MedFUTURE, cu suportul Societatii Romane de Hematologie, avand drept rezultat primul laborator de diagnostic al hemofiliei si al altor tulburari de coagulare din nord-vestul Romaniei si modernizarea si completarea Registrului National de Hemofilie si Tulburari Rare de Coagulare.

In urma acestui proiect, universitatea clujeana a beneficiat de infiintarea unui laborator modern functional si autosustenabil pentru diagnosticul si monitorizarea pacientilor cu coagulopatii.

“In cadrul laboratorului, au fost investigati aproximativ 130 de pacienti. Acestia sunt evaluati initial pentru a diagnostica hemofilia sau o alta tulburare de coagulare, iar ulterior sunt monitorizati constant, pentru a ajusta si creste eficienta tratamentului. Astfel, acesti pacienti pot beneficia de tratament specific care sa diminueze semnificativ riscurile cauzate de sangerarile post-chirurgicale sau in cazul pacientilor pediatrici, care sunt mai susceptibili in ceea ce priveste aparitia unei hemoragii spontane ca urmare a unor traumatisme provenite, spre exemplu, din joaca. In acest fel, o boala incurabila va fi transformata intr-o boala cronica, gestionabila.”, transmite coordonatorul proiectului, Dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematologie, sef de lucrari si cercetator in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, potrivit unui comunicat de presa remis Formare Medicala.

Potrivit sursei citate, inainte de acest proiect, existau doar doua unitati medicale specializate in diagnosticul tulburarilor de coagulare, in sudul tarii, la Bucuresti, la Institutul Clinic Fundeni si in vest, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” – Centrul Medical „Cristian Serban” din Buzias, judetul Timis.

Prin urmare, persoanele cu tulburari de coagulare, in special cele din nordul tarii, erau obligate sa parcurga distante mari pentru a obtine un diagnostic si o ingrijire corespunzatoare. Aceasta situatie s-a schimbat odata cu demararea acestui proiect, datorita consolidarii capacitatilor de diagnosticare in zona Transilvaniei, la Cluj-Napoca, impreuna cu formarea a 150 de profesionisti din domeniul sanatatii si o standardizare sporita a ingrijirii hemofiliei.
Prin intermediul finantarii din partea Fundatiei Novo Nordisk Haemophilia, s-a achizitionat un aparat de coagulare, s-au finantat training-urile personalului medical pentru folosirea aparatului si interpretarea datelor in centre de referinta din Franta si Polonia si s-a sustinut participarea tinerilor hematologi la conferinte de prestigiu din domeniu.

“Am fost impresionati de abordarea incluziva a echipei din Romania in colaborarea cu cele doua organizatii de pacienti, precum si de faptul ca a ajuns la o retea de profesionisti din domeniul sanatatii foarte bine orientata pentru a spori impactul proiectului lor. Realizarile lor sunt cu atat mai remarcabile, avand in vedere provocarile legate de demararea unui nou proiect in mijlocul unei pandemii in curs de desfasurare si de atingerea obiectivelor lor ambitioase intr-o perioada relativ scurta de timp.”, a declarat Ludovic Helfgott, presedintele Consiliului Stiintific al Fundatiei Novo Nordisk Haemophilia, potrivit comunicatului mentionat.

Echipa proiectului a reusit sa infiinteze cu succes un registru national online pentru persoanele cu tulburari rare de coagulare, apoi a obtinut sprijinul a opt spitale importante din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Baia Mare si Iasi.

In ciuda provocarilor legate de instruirea de la distanta a personalului spitalicesc cu privire la noua platforma, pentru a asigura o abordare uniforma a introducerii datelor, peste 500 de pacienti au fost deja inregistrati in acest registru.

De asemenea, in cadrul proiectului, au fost publicate cinci lucrari stiintifice, dintre care una in parteneriat cu Societatea Romana de Hematologie privind abordarile terapeutice actuale in managementul hemofiliei, iar alta axata pe tehnologia de sanatate mobila pentru terapia personalizata.

Activitatile de constientizare si de promovare organizate de echipa proiectului in randul profesionistilor din domeniul sanatatii si al autoritatilor au dus la extinderea rambursarii asigurarilor de sanatate pentru tratamentul altor tulburari de coagulare, in afara de hemofilie, precum boala von Willebrand.

Cel mai important, standardul de diagnosticare si ingrijire a hemofiliei a fost mult imbunatatit, in special in nordul tarii, ceea ce a avut un impact asupra vietii a sute de persoane care se confrunta cu astfel de afectiuni.

Etichete: hemofilia, laborator de hemostaza, UMF Cluj Napoca

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: