Izolarea geografica este strans legata de un risc mai mare de deces la pacientii cu BPOC

10/08/2011

Izolarea geografica este strans legata de un risc mai mare de deces la pacientii cu BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/izolarea-geografica-este-strans-legata-de-un-risc-mai-mare-de-deces-la-pacientii-cu-bpoc/

Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii indica faptul ca pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) traind in mediul rural sunt expusi unui risc mai mare de deces din cauza unor episoade de exacerbare a bolii. Cercetari recente au sugerat ca exista o legatura intre rezidenta in mediul rural si o stare mai precara de sanatate.

Pentru a vedea daca pacientii cu BPOC care traiesc in mediul rural sufera de un dezechilibru, specialistii americani au analizat datele provenind de la mai mult de 26.000 de pacienti cu BPOC din 129 de centre medicale. Dintre acestia, aproape 19.000 traiau in mediul urban, circa 6.000 in cel rural si aproximativ 2.000 in zone rurale izolate.

Potrivit rezultatelor cercetarii, rata mortalitatii a fost mai mare la pacientii cu BPOC din zonele rurale izolate si din zonele rurale decat la cei care traiau in mediul urban. Dupa ajustarea pentru caracteristicile clinice, procentajul de admitere in spital al pacientilor cu BPOC ce proveneau din mediul rural si volumul admiterilor in spital pentru BPOC, persoanele care traiau in zone rurale izolate (dar nu din toate zonele rurale) au prezentat un risc de deces cu 42% mai mare, din cauza episoadelor de exacerbare a bolii.

Cercetatorii americani sunt de parere ca o posibila explicatie pentru aceste rezultate ar putea fi distanta foarte mare pe care pacientii cu BPOC din zonele rurale izolate o au de strabatut pana la cel mai apropiat spital. Printre dezavantajele acestui studiu se numara faptul ca majoritatea persoanelor din esantionul studiat au fost barbati, care prezentau numeroase comorbiditati. In plus, cercetarea s-a bazat exclusiv pe surse administrative de date care nu includ importante variabile fiziologice specifice acestei boli.

Cu toate acestea, investigatorii americani spun ca autoritatile ar trebui sa ia in calcul aceste diferente atunci cand vine vorba despre distribuirea echitabila a resurselor medicale intre mediul rural si cel urban.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: