Ioana Mihaila vs. Florin Citu | Mihaila: Se stia ca bugetul era la fundul sacului

06/09/2021
Ioana Mihaila vs. Florin Citu | Mihaila: Se stia ca bugetul era la fundul sacului

Ioana Mihaila vs. Florin Citu | Mihaila: Se stia ca bugetul era la fundul sacului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ioana-mihaila-vs-florin-citu/

Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii, spune ca premierul Florin Citu introduce sanatatea in lupta politica.

“Fac un apel la responsabilitate pentru ca eu, ca ministru al Sanatatii, nu vreau sa punem politica deasupra interesului pacientilor si a interesului public in general. Sunt aici sa explic ceea ce domnul prim ministru Citu a spus ca nu intelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplatiti de doua-trei luni de zile. Domnul prim ministru ne spune acum ca nu intelege cum s-a intamplat acest lucru, desi stia inca din aprilie ca banii alocati Ministerului Sanatatii nu sunt suficienti”, a declarat Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii.

Demnitarul a subliniat ca pe data de 28 aprilie a prezentat situatia financiara a ministerului, printr-o adresa inregistrata la cabinetul premierului

“In aceasta adresa i-am spus atunci ca nu sunt suficienti bani pentru salarii, pentru programe de sanatate, pentru actiuni prioritare, cele care finanteaza terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare. In ceea ce priveste salariile personalului medical i-am atras atentia ca pentru anul 2021 numarul personalului platit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia in serviciile judetene de ambulanta, in directiile de sanatate publica si crescand numarul de medici si asistenti in unitatile de primiri urgente la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, am explicat in adresa ca in ceea ce priveste programele de sanatate care includ, pe langa vaccinarea impotriva COVID 19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoza si bolnavii cu HIV, A fost informat astfel inca de pe atunci ca mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge macar la nivelul anului 2020, cand nu aveam vaccinurile anti-COVID. Actiunile prioritare, asa cum am spus, cele care vizeaza finantarea sectiilor de terapie intensiva si a sectiilor care trateaza marii arsi, printre altele, era precizat in adresa ca fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decat in 2020”, a mai declarat Mihaila intr-o conferinta de presa care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Totodata, ea a mai spus ca ca transmis inclusiv faptul ca pentru personalul implicat in procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare si vca din din acest motiv, Ministerul Sanatatii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare.

“Am cerut suplimentarea astfel: pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locatii aproximativ 600 milioane de lei , precum si pentru plata cheltuielilor de organizare si functionare. Fondurile repartizate din legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente pana la nivelul lunii mai 2021, daca ne referim la plata centrelor de vaccinare si la plata pentru programele de sanatate. Incepand din luna aprilie. domnul prim ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sanatatii”, a mai precizat demnitarul care a adaugat ca inclusiv pe data de 8 iunie a transmis un memorandum Guvernului prin care a explicat situatia platilor si faptul ca s-a ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele nationale de sanatate.

Potrivit afirmatiilor ministrului, Florin Citu ar fi stiut ca bugetul Ministerului Sanatatii pentru programele de sanatate era la fundul sacului.

“Domnul prim ministru stia ca bugetul Ministerului Sanatatii pentru programele de sanatate si alte titluri era la fundul sacului. Au urmat discutiile pe rectificare bugetara in care i-am adus in repetate randuri la cunostinta domnului prim ministru din nou situatia prezentata anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele raspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul ca va rezolva la rectificare”, a mai sustinut ministrul Sanatatii.

In conferinta de presa, Mihaila l-a acuzat pe premier ca a amanat constant rectificarea bugetara pentru a avea baza legala sa asigure fonduri programului PNDL 3, ceea ce s-a facut in detrimentul alocarilor catre Ministerul Sanatatii si catre plata unitatilor sanitare.

Etichete: buget ministerul sanatatii, ioana mihaila, florin citu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: