INTERVIU | Prof. Dr . Vasile Astarastoae – Colegiul Medicilor din Romania are un nou cod deontologic

20/06/2012

INTERVIU | Prof. Dr . Vasile Astarastoae – Colegiul Medicilor din Romania are un nou cod deontologic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-prof-dr-vasile-astarastoae-colegiul-medicilor-din-romania-are-un-nou-cod-deontologic/

Dl Prof. dr . Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania  a avut amabilitatea de a ne explica care au fost motivele care au stat la baza aparitiei acestui nou cod deontologic  si care sunt reglementarile nou aparute.

FM: De ce era necesara aparitia unui nou cod deontologic in acest moment?

Aparitia unui nou cod deontologic a fost necesara pentru ca din experienta locala si din experienta europeana s-a vazut ca acele coduri  care sunt ultraexplicative si stufoase, de fapt  nu duc la o buna perceptie in corpul medical,  mai bine  zis, nu sunt sunt subiectivate in corpul medical incat sa fie transpuse si in practica .Ne-am gandit sa construim un cod care sa fie simplu, flexibil ,elastic si  sa-l completam pentru fiecare specialitate in parte cu acele aspecte particulare prin activitatea departamentului de deontologie profesionala care va dezvolta si va pleca de la cazuri concrete.

Noul cod dontolologic este structurat pe principiile fundamentale ale exercitarii profesiei si pe anumite aspecte care tin de institutii etice ale profesiei medicale. Cine citeste  codul deontologic vede ca  stabilim scopul si rolul profesiei medicale care  spune foarte clar ca activitatea este dedicata exclusiv – nu exista niciun fel  de  exceptie  – apararii vietii, sanatatii si integritatii fizice si psihice a persoanei. De asemenea,  se enumara si se definesc principiile legate de nedescriminare, respectul  demnitatii fiintei  umane, primordialitatea interesului  si a binelui fiintei umane – principiul binefacerii.Codul deontologic defineste  o anumita conduita, independenta profesionala, caracterul etic pe care trebuie sa o aiba relatia medic-pacient si definirea ca dilegenta- este  aceea de mijloace si nu de rezultat.

Tot in noul  codul deontologic,definim acele institutii care pot sa atraga raspunderea disciplinarea a medicului- repetand inca o data ca malpraxisul nu face parte din atributiile colegiului medicilor-  se defineste consimtamantul  si ce inseamna comsimtamantul informat, cazurile particulare legate de persoanele  care nu au capacitate de exercitiu sau de minori.

Totodata, se defineste  si secretul profesional, precum  si indeplinirea si mijloacele concrete prin care el se poate pune in practica- dam si exemple din acest domeniu de comportament profesional etic enumerand faptele si actele nedeontologice care sunt cele mai frecvente in practica medicala. Nu inseamana ca  este limitativ, ci ca ele sunt definite  pentru  usurinta in practica a comisiilor de disciplina.

Codul deontologic reafirma independenta profesionala a medicului si in acelasi timp subliniaza ca intre medic si pacient exista o relatie nemediata , ea trebuie sa fie directa si ca orice institutie care intervine  in aceasta relatie nu face decat sa incalce independenta profesionala.

FM: Ce aduce nou acest nou cod deontologic?

Noul cod  aduce   definirea principiului si pe de alta parte, cateva aspecte care nu erau  binedefinite in vechiul cod si ne referim  la relatiile cu industria din domeniul medical,  de la industria farmaceutica,  echipamente sanitare etc in care introducem principiul transparentei tocmai ca sa nu  nu apara  suspiciuni cu privire la aceasta relatie .

FM: De s-a impus aceasta reglementare ?

Aceasta reglementare privind   relatia cu industria farmaceutica  s-a impus deoarece aceasta  fiind deseori criticata si-a stabilit  niste criterii, unele  pe care le consider deja exagerate, chiar jignitoare pentru medici; atunci am  dat o alta abordare, care este o abordare la nivel mondial  si anume :principiul transparentei si a increderii. Increderea se stabileste pe baza de transparentei: daca exista transparenta exista si control. La un moment dat putem sa vedem pe baza celor trecute in declaratia de interese a unei persoane daca cercetarea sau actul terapeutic nu au fost cumva influentate de o asemenea interventie .De exemplu: daca o persoana are un anumit comportament profesional, prescrie un anumit medicament si dintr-o data  dupa ce a avut o relatie cu o anumita firma   isi  schimba  comportamentul profesional si prescrie numai de la o acea  firma sau cu un procent exagerat fata de acea firma, putem controla daca acea prescriptie a fost corecta, daca a fost facuta in interesul pacientului, daca nu cumva a fost o modalitate de manipulare si de ce nu,  un interes comercial. Acealasi lucru este valabil  si  pentru cercetare,pentru ca nu trebuie sa uitam ca la celebra epidemie de N1H1 s-a descoperit ca unul dintre expertii care a schimbat criteriile de pandemie si care a declarat epidemia drept  pandemie,  nu trecuse in declaratia de interese nu trecuse ca avea un contract de cercetare in valoare de 6,7 milioane de lire sterline cu o firma producatoare de vaccinuri.

FM: Ce alte reglementari apar in noul cod deontologic?

Relatiile dintre colegi erau trecute in vechiul cod declarativ si nu exista o metodologie in care sa fie trecute modalitatea in care se pot incalca relatiile colegiale. Deseori, in aceasta epoca in  care exista goana in care sa apari pe sticla televizorului  sau in ziare ca sa iti faci  imagine , se fac declaratii calomioase la adresa unui coleg, iar noi nu aveam procedura prin care sa sanctionam aceasta interventie,  care atentie ,aduce o imagine negativa intregului corp profesional, nu numai acelei persoane.Am introdus aici  reguli foarte stricte privind mijoacele  de publicitate, reguli foarte stricte in ceea ce priveste anuntarea unei greseli a unui coleg si reguli in ceea ce priveste analiza acestor abateri de la deontologia profesionala.Este bine ca  noi, corpul medical, sa avem  o solidaritate,  sa se autoregleze,adica  cei din interior  sa faca regulile si sa nu produca o stare de nesiguranta in randul pacientilor plecand de la niste conflicte interumane.

 

Pentru a vizualiza intregul cod deontologic apasa clikc aici.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial