INTERVIU | Dr. Dorica Rodica Sandutu – Proiecte ale Societatii Medicilor de Familie Arad

17/05/2012

INTERVIU | Dr. Dorica Rodica Sandutu – Proiecte ale Societatii Medicilor de Familie Arad

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dr-dorica-rodica-sandutu/

Dr. Dorica Rodica Sandutu este absolventa a Facultatii de Pediatrie din Timisoara, medic primar medicina generala – pediatrie. A absolvit un masterat in medicina de familie si este membru fondator si secretar al Societatii de Medicina Familiei Arad din anul 2009.

Dr. Dorica Rodica Sandutu ne-a acordat un interviu despre proiectele pe care Societatea Medicilor de Familie Arad le desfasoara sau le pregateste pentru membri, in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala si informarea.

 FM: Care sunt proiectele pe care Societatea Medicilor de Familie Arad le desfasoara sau le pregateste pentru membri, in ceea ce priveste atat dezvoltarea profesionala cat si informarea ?

Oh, aici am multe sa va spun: suntem studiosi si veseli !

Incep cu evenimentul cel mai important pentru medicii de familie aradeni – Conferinta Nationala de Medicina Familiei, aflata anul acesta la a treia editie. Conferinta va avea loc anul acesta intre 28 si 30 iunie la decalata de la data cu care eram obisnuiti, pentru a putea sarbatori in cadrul ei  Ziua Medicului de Familie.

Simpozioanele lunare – datele de desfasurare si tematica au fost alese in urma unui sondaj realizat pe grupul local de discutii. Ca urmare simpozioanele au loc in fiecare ultima vineri din luna, pe tematica de cardiologie, gastroenterologie, neurologie,  pneumologie, pediatrie, epidemiologie, boli infectioase, ortopedie, chirurgie infantila etc. Lectorii sunt personalitati locale, zonale, dar si nationale. La sfarsitul fiecarei manifestari de acest fel au loc si discutii pe teme de organizatie MF, legislatie, relatie cu Casa de Asigurari, DSP, alte institutii.

In fiecare sfarsit de toamna, de mai bine de 10 ani, se desfasoara in Arad Targul International de Medicina ARMEDICA, cu participari prestigioase internationale, cu simpozioane si seminarii importante pentru tot ce inseamna medicina aradeana. Este un moment din an in care Colegiul Medicilor, Societate si Patronatul MF, Colegiul Stomatologilor si autoritatile locale conlucreaza cu rezultate foarte bune.

Avem un post TV prieten, care este prezent si transmite de la Conferintele noastre, si are o rubrica constanta dedicata MF. Postul se numeste Baricada TV si se receptioneaza on-line.

Avem un parteneriat cu Institutul de Igiena Timisoara, pentru “Formarea profesionala in domeniul epidemiologiei si promovarea utilizarii noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sanatatii“.

Parteneriate cu DSP Arad –  „Studiile Comportamentale pentru Pacientii cu Boli cu Transmisie Sexuala si Droguri in  populatia tanara 15- 40 de ani”, „Studiul Satisfactiei personale medico-profesionale (studiul Minesota restrans)”, „Studiul mortalitatii perinatale  si infantile (1-4 ani)” desfasurat in anul 2011.

Nu in ultimul rand, colaborarea cu colegii nostri din Ungaria in Programul HURO  transfrontalier Ungar – Roman, ramura pe raportarea bolilor transmisibile intre cele 2 judete vecine, Arad si Bekes, in care mediciii de familie au participat cu raportarea numerica corecta pe un an a  acestei patologii infectioase pentru bolile transmisibile cu raportare obligatorie.

Avem in pregatire un parteneriat cu Universitatea „Vasile Goldis” pentru simpozioane si conferinte, pe de-o parte, dar si privitor la repartitia rezidentilor de medicina familiei in cabinetele medicilor de familie care sunt formatori. Despre acesta voi spune mai multe dupa ce va fi finalizat.

Cum in cursul anului se acumuleaza mult stres, avem cateva momente, la fel, cu traditie si data fixa, cand lasam de-o parte grijile si Normele CoCa, pentru a ne incarca bateriile:

In luna mai – Balul Medicilor – am avut pana acum 8 editii, toate organizate de Societeatea Medicilor de Familie Arad si Colegiul Medicilor Arad. Este cu adevarat un bal al medicilor, cu toalete elegante si multa voie buna, la care participa toate specialitatile. Nu pot sa nu strecor o observatie si anume ca indiferent de genul dansului si ritmul muzicii, un medic de familie nu are nici o problema sa tina pasul cu oricare alt specialist.

In iulie – august sunt Zilele Hasmasului, dedicate medicilor de familie care practica in mediul rural, binecunoscute de colegii nostri din toata tara.

In august avem Zilele Aradului, cu sarbatoarea Catlanelor, la care Societatea de Medicina Familiei Arad participa an de an cu o echipa imbatabila, chiar si in fata vecinilor din Ungaria, la preparatul gulaşului !

FM: Cum considerati ca va poate sprijini Societatea Nationala de Medicina Familiei in cadrul acestor proiecte ?

Prin sustinerea si promovarea evenimentelor pe care le organizam si prin prezenta persoanelor din boardul Societatii.

FM: Cum pot afla medicii de familie din judetul Arad mai multe informatii despre activitatea Societatii Medicilor de Familie Arad si cum se pot inscrie ?

In primul rand le stam la dispozitie, in persoana fizica, toti colegii din board. Numerele de telefon, adresele cabinetelor si mailurile noastre sunt cunoscute de toti colegii. Avem site-urile Societatii si Patronatului MF Arad – www.pmfa.ro si www.conferinta.confar.ro. Avem lista de discutii pe e-mail patmedfamargroup. In afara de toate aceste variante, la fiecare simpozion, am la mine fomulare de adeziune la SMF Arad. Si, bineinteles, chitantierul pentru plata cotizatiei.

Autor: Dana Zoiteanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Au ingrijit zeci de pacienti, dar au pierdut lupta cu boala | Trei asistente medicale au murit din cauza Covid-19

Noua componenta a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Romania

Nelu Tataru: Cu cat s-au dotat spitalele in aceasta perioada nu cred ca s-au dotat in cei 30 de ani

Medicii de la Sibiu intubeaza pacientii cu Covid-19 chiar si in UPU

Oficial OMS: In acest moment suntem mult in urma virusului in Europa