Interviu: conf.dr. Serban Balanescu Abordarea pacientului cu angina pectoral stabila in cabinetul MF

05/12/2013
Interviu: conf.dr. Serban Balanescu Abordarea pacientului cu angina pectoral stabila in cabinetul MF

Interviu: conf.dr. Serban Balanescu Abordarea pacientului cu angina pectoral stabila in cabinetul MF

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-conf-dr-serban-balanescu-abordarea-pacientului-cu-angina-pectoral-stabila-in-cabinetul-mf/

balanescuConf.dr. Serban Balanescu, Sef Sectie Cardiologie Interventionala, Clinica Monza, Centrul Cardiovascular Bucuresti, a explicat rolul esential al medicului de familie in diagnosticarea principalelor simptome ale anginei pectorale si in comunicarea cu medicul specialist in stabilirea si monitorizarea tratamentului.

 

Interviul integral acordat de conf.dr. Serban Balanescu despre abordarea pacientilor cu angina pectorala in cabinetul medicului de familie si despre comunicarea directa cu medicul specialist in controlul tratamentului.

Medicul de familie are un rol extrem de important in a selecta pacientii care trebuie indrumati la specialist

Conf. dr. Serban Balanescu: Inainte de toate, medicii de familie sunt cei care fac deseori prima oara diagnosticul bolii. Pacientii au dureri toratice, unele foarte tipice care ii indruma direct la specialist, dar o mare parte a acestor pacienti au dureri toracice complet neinterpretabile la primul abord  astfel incat se prezinta deseori  medicului de familie.

Medicul de familie are un rol extrem de important in a face diagnosticul, in a selecta pacientii care trebuie indrumati la specialist: de la explorarile simple cum sunt anamneza si examenul clinic pana la cele de laborator, lucruri accesibile in momentul de fata medicului de familie.

Ce trebuie sa urmareasca medicul de familie in examinarea pacientului

Conf.dr. Serban Balanescu: Dozarile de colesterol total si pe fractiuni, dozarile de trigliceride, depistarea diabetului prin masurarea glicemiei, aprecierea functiei renale sunt la indemana medicului de familie, nu numai a medicului specialist.

Nu in ultima instanta, simpla cardiograma la pacienti cu factori de risc multipli cum sunt cei care au angina pectorala si cei care dezvolta boala aterosclerotica a vaselor inimii, depistarea acestor factori de risc indruma catre diagnostic.

Medicul de familie, in momentul de fata, nu are resursele necesare pentru a aprecia complet severitatea bolii

Conf.dr. Serban Balanescu: Sigur ca medicul de familie in momentul de fata nu are resursele necesare pentru a aprecia complet severitatea bolii iar la diagnosticul anginei, la unele categorii de bolnavi, cum sunt cei care prezinta pe electrocardiograma sechele de infarct miocardic sau care la examenul clinic au sufluri, in special sufluri de stenoza aortica sau pacientii cu angina care sunt diabetici, necesita adesea trimiterea la specialist.

Fie intr-un ambulator de specialitate cu resurse bune care sa poata face diagnosticul complet fie direct la internare daca avem de-a face cu anginele severe, cele care apar frecvent, cu mai multe accese de durere pe zi sau accese de durere care sunt instalate sub o luna de la prima durere toracica.

Medicul de familie e avizat sa trimita pacientul mai departe specialistului

Conf.dr. Serban Balanescu: Daca medicul de familie identifica factorii de risc, aceia ai diabetului, ai stenozei aortice sau ai sechelelor electrocardiografice de infarct pe care pacientul uneori le ignora, e avizat sa trimita pacientul mai departe specialistului pentru ingrijire.

Pentru a accesa cursul “Angina pectorala stabila” adresat medicilor de familie, creditat cu 6 puncte EMC, intre autorii caruia este conf.dr. Serban Balanescu, si pentru a afla mai multe informatii avizate despre abordarea pacientului cu angina pectorala, despre diagnosticul pozitiv si diferential si managementul bolii click aici.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: