INTERVIU | Acest portal este exact ceea ce cauti: INFORMATIA PRECISA, EXACTA, venita de la cei mai buni din domeniu

10/05/2011

INTERVIU | Acest portal este exact ceea ce cauti: INFORMATIA PRECISA, EXACTA, venita de la cei mai buni din domeniu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-acest-portal-este-exact-ceea-ce-cauti-informatia-precisa-exacta-venita-de-la-cei-mai-buni-din-domeniu/

Domnul doctor Daniel Chelarescu, administratorul AMF Mures, vorbeste despre importanta formarii medicale continue pentru medicul de familie, in contextul relatiei stranse pe care acesta o are cu pacientul, precum si despre metoda de e-learning oferita de portalul www.formaremedicala.ro, ceea ce le permite medicilor de familie sa fie mereu la curent cu noutatile din diverse arii de patologie. Cititi mai multe despre aceste subiecte in interviul de mai jos.

 1. Domnule doctor, sunteti medic de familie in primul rand. Care este abordarea Dvs. profesionala si personala in privinta formarii medicale continue?
  Meseria de medic de familie este o specialitate mult mai vasta decat pare la prima vedere. Ea include toate specialitatile medicale si chirurgicale.
  Ca medic de familie trebuie sa cunosti din fiecare cat mai mult pentru ca tu esti cel mai apropiat de pacient. Pacientul te poate intreba la un moment dat de o problema de sanatate, iar tu trebuie sa raspunzi. Ca atare, trebuie sa fii bine pregatit si mai ales trebuie sa fii la curent cu cele mai multe noutati din toate domeniile.
  De cele mai multe ori pacientul se intoarce din policlinica, de la “asa zisa consultatie de specialitate” extrem de nedumerit de boala pe care o are. Si apoi incep intrebarile: de ce eu? de ce sa ma imbolnavesc chiar eu daca sunt atent cu ce mananc si cu regimul meu de viata? La aceste intrebari tu trebuie sa raspunzi pentru ca medicul din spital nu comunica (de cele mai multre ori), iar pacientul se intoarce nedumerit si speriat. Este asa de grav? Raspunsul vine de la sine: formarea medicala continua este extrem de importanta.
 2.  

 3. In al doilea rand, reprezentati medicii de familie din judetul Mures. In aceasta calitate, care sunt metodele de formare care stiti ca sunt folosite cu precadere de medicii de familie?
  Avem o serie de metode de formare folosite frecvent de medicii de familie. La sedintele lunare de sfarsit de luna avem o participare de aproximativ 70% din medicii din judet.
  Apoi, sedintele de grup organizate de firmele de medicamente cu invitati medici din diverse specialitati reprezinta pentru noi un alt instrument util. Discutam acolo despre noutati din cele mai frecvente afectiuni, se fac prezentari de medicamente noi sau variante noi terapeutice.
  De asemenea, foarte importante pentru noi sunt forumurile medicale organizate de Asociatia Medicilor de Familie Mures, precum si  congresele medicale organizate la nivel local In acelasi timp, intrunirile efectuate cu reprezentanti ai CJAS, DSP Mures sunt instrumente extrem de importante pentru noi.
 4.  

 5. De ce este importanta specializarea, pana la un anumit nivel, a medicilor de familie?
  Specialitatea aceasta este deosebit de importanta in viata de zi de zi a societatii. Fiecare dintre noi este la un moment dat bolnav, iar contactul imediat este cu medicul lui de familie, de care te atasezi la un moment, ii conferi incredere, se stabileste o legatura extrem de importanta. Pacientul are incredere in tine, iar tu la randul tau trebuie sa fi bine pregatit pentru aceasta imensa responsabilitate. Toata familia este cu gandul ca tu ca medic ai cel mai bun sfat, cea mai buna recomandare. Nivelul tau de specializare trebuie sa devina si devine foarte inalt.
  Nu exista o limita de pregatire. Trebuie sa inveti in fiecare zi, trebuie sa te pregatesti pentru ca tu esti medicul, atat al celui abia nascut, dar si a bunicului care, cu ajutorul tau, prinde suta de ani.
 6.  

 7. Care este opinia Dvs despre e-learning ca metoda de invatare?
  Este o metoda foarte utila, care permite medicului sa se poate pregati in fata unui calculator, in fata informatiei cu date cat mai corecte, cat mai exacte si care ii permite sa-si foloseasca cat mai eficient timpul liber. In decursul unei ore de e-learning in liniste poti parcurge mult mai multa informatie decat daca trebuie sa mergi la un curs in oras, unde se poate pierde mult timp cu deplasarea. Este o metoda extrem de buna pentru medicii din zona rurala, care ar folosi mult mai eficient timpul prin e-learning decat sa se mai deplaseze in primul oras, pentru o prezentare sau un curs.
 8.  

 9. Considerati util portalul formaremedicala.ro?
  Da, este o idee stralucita si trebuie felicitati cei care au avut puterea de a porni acest portal.
  Este cel mai util mijloc de informare medicala. De multe ori esti tentat sa apelezi la internet pentru a cauta si a-ti lamuri o situatie.
  Dar internetul nu-ti ofera, de cele mai multe ori, informatia corecta pe cand acest portal inseamna exact ceea ce cauti: INFORMATIA PRECISA, EXACTA, venita de la cei mai buni din domeniu. Astfel, multitudinea de subiecte si de informatii pe care le poti avea la un moment dat te fac extrem de incantat ca ai onoarea de a face parte din categoria de medic de familie.
 10.  

 11. De ce ati recomanda medicilor de familie portalul formaremedicala.ro?
  Pentru ca aici au ocazia sa invete, sa-si raspunda la intrebari, sa se pregateasca si, nu in ultimul rand, este un mijloc aflat la indemana tuturor, indiferent de distanta, indiferent de ora, fara costuri, prin care poti deveni mai bine pregatit. Sa nu uitam ceva  foarte important: poti obtine puncte EMC.
  Au mai fost incercari de a incropi variante de pregatire de acest tip, dar lipsa diversificarii subiectelor impreuna cu  costurile mari ce trebuiau achitate au dus la gandul ca autorii au considerat mai mult la un profit decat la pregatirea profesionala a colegilor.
 12.  

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: