Intamplari ale medicilor de familie: Medicul care tine la demnitatea lui va falimenta usor – usor

23/01/2014

Intamplari ale medicilor de familie: Medicul care tine la demnitatea lui va falimenta usor – usor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/intamplari-ale-medicilor-de-familie-medicul-care-tine-la-demnitatea-lui-va-falimenta-usor-usor/

poza cancerul la sanTotul a fost foarte bine in medicina primara pana la trecerea dispensarelor in forma CMI: medicul, absolvent al facultatii de medicina, a fost repartizat undeva, a muncit pe branci, in conditii destul de proaste pentru unii. Dar faceam medicina. Acum, de cand cu asigurarile de sanatate, medicina primara se numeste furnizor. Are un contract cu Casa.

Pentru omul simplu – medicul de familie e subordonatul lui

Omul simplu nu stie prea multe despre asta. El crede ca medicul este de familie, adica, in viziunea lui , cineva subordonat oricarei cerinte venite de la el sau de la apartinatori sau de la cei care sunt vazuti altfel.

Oamenii cred ca ei ne platesc (ca ei vireaza la sanatate sau ca li se opresc banii din pensie). Deci : noi suntem, iremediabil, angajatii oamenilor. De ce cred ei asta?

Pentru ca exista analfabetism, rea-vointa, dezinformare, asmutire pe teren fertil. Cei tineri, cultivati nu au trecut niciodata prin experienta de medicina primara. Cei adulti, culti, dar cu acelasi verdict dat noua poate ca au trecut prin ce am trecut si trecem noi, dar au uitat.

Un medic generalist (sa lasam acum temenul “de familie”) este chiar pionul in sistem: el vede pacientul ca un tot unitar si pentru asta iti trebuie studiu si experienta, un contact strans cu acesta.

Totul a pornit de la confuzia intre venitul medicului si cel al cabinetului

Eu cred ca pana la intrarea in sistemul de asigurari de sanatate ca furnizori de servicii medicale noi ne-am inteles foarte bine atat cu oamenii, cat si cu acesti colegi ai nostri, acum botezati de noi “altspecialisti”.

Totul, tot dispretul, toata ura, toata instigarea a pornit de la confuzia dintre venitul cabinetului si venitul medicului.

A intervenit aici tot ce este mai urat intr-un om : invidia si lacomia. Societatea ne respinge ca valori din cauza banilor incasati “degeaba”. Din nefericire, noi nu am reusit sa actionam unitar, pana si noi nu reusim sa strangem randurile, asa cum fac notarii, avocatii. Din interiorul nostru legile sunt incalcate in goana dupa capitatie.

Medicul care tine la demnitatea lui va falimenta usor-usor

Pentru ca exista lacomia PC. Daca am fi fost o forta am fi zis: “stati asa! noi nu suntem de vanzare, noi suntem medici, stim ce facem, suntem aceiasi ca pana acum, datorita noua traiesc oamenii care acum alearga spre alti medici!”.

Nu este un secret ca un chirurg sau un neurolog are responsabilitatile lui, dar se pare ca a devenit o enigma responsabilitatea noastra!

Cum putem sa schimbam?

Nu stiu, sincer: e prea tarziu!

Medicii de familie sunt vulnerabili prin ceea ce s-a facut din ei

Niste oameni cu o facultate de medicina absolvita-cu acordul lor tacit: oamenii care au creat baza de date a caselor, care si acum alearga cu dovezi ca asiguratul casei este asigurat etc. Care nu a scapat de mentalitatea comunista, de subordonat.

Ce s-ar putea face?

O miscare masiva de: STOP abuzurilor asupra mea si a dreptului de practica rezultat din calitatea mea de medic. Dar este utopie, deja castigul PC este ochiul dracului.

Ma gandeam ca se vrea oprirea spitalizarilor. Nu vor reusi sa opreasca tavalugul oamenilor. De ce oamenii prefera sa mearga “mai sus”? Din isterie! Din placerea de a fi investigati cat mai invaziv.

Cu oricate aparate se va arma un medic de familie…parca nu este ca la ALTUL!

Ajungem la analfabetism, invidie, manipulare. In fata acestora noi trebuie sa fim uniti, fermi, demni!

Cand vom striga in cor la ei si destul de tare sau nu vom striga, dar vom face pe tacute ce e de facut, adica punerea lor la punct, a tuturor, atunci vor bate in retragere. Cu spinarea moale, zambete, cadouri: oameni care nu fac decat sa elibereze acte impuse de pacienti. Pe mine asta chiar ma omoara!

Autor dr. Silva-Carmen Gane, medic primar de medicina familiei, comuna Calmatuiu, jud. Teleorman

20 Comentarii

 1. Mihai Moisescu says:

  Doamna doctor, pentru orice cap normal, pensionarea reprezinta momentul in care un individ incepe sa cheltuiasca banii pe care i-a acumulat o buna bucata de timp, prin plata unei contributii. Acesti bani, intr-o lume normala, trebuie sa permita beneficiarului sa traiasca de o maniera confortabila, in niciun caz nu are legatura cu incetarea activitatii profesionale. Incetarea oricarei activitatati se justifica doar daca aceasta este modificata de asemenea maniera, incat sa nu mai fie eficienta sau sa produca paguba sau ca vointa persoanei de a nu mai activa.
  Va asigur stimata colega, ca in cazul practicarii unei profesii liberale, in sistem privat (contract de furnizare de servicii, direct cu beneficiarul sau finantatorul acestuia) nimeni, in afara de furnizor, nu poate hotari retragerea din activitate.(Constitutia Romaniei Art. 41 pct (1)- Dreptul la munca nu poate fi ingradit -)
  Solutia nu este plecare spre tari “cu apa calda”. Solutia este impunerea unor norme care sa asigure venituri decente pe tot timpul activitatii profesionale si un fond utilizabil in momentul in care medicul singur decide ca trebuie sa se retraga, care sa-i permita un trai decent.

 2. Stefan T. says:

  M-am pensionat.Am o pensie de mizerie pt cei 40 ani de munca +20 ani de garzi efectuate intr-un spital apropiat de cabinet in perioada 1979-2000 pt completarea liniei de garda pediatrie+6 ani facultatea!!Ma simt umilita,am slugarit statul roman si pe cetatenii sai,neprimind mai nimic in schimb,regret acum la sfarsitul carierei ca m-am facut medic in Romania….Plecati dragi colegi daca puteti si aveti unde,suntem umiliti de toata lumea,aici medicii nu au ce cauta,nu-i merita nimeni!!!

 3. Mihai Moisescu says:

  Doamna doctor, a nu va regasi intr-unul din comentariile postate, nu inseamna cu necesitate ca nu ati fi pe acolo. Inseamna mai degraba ca modul dumneavoastra de a va percepe si de a percepe mediul care cu generozitate va inconjoara, este extrem de protectiv ceea ce nu va permite sa observati si o multime de evenimete cu impact negativ asupra rezultatului interactiunii acestora cu sistemul dumneavoastra de control si decizie neuro-hormonal. Cum doar perceptia stimulilor nocivi este modificata, presupun ca sunteti de acord ca acesti stimuli vor actiona in voie si, in timp, se vor produce acele modificari de cele mai multe ori ireductibile care va vor situa intr-un conflict existential major.
  O mica recapitulare a modului in care va pozitionati fata de realitate s-ar putea sa va determine sa modificati unghiul din care priviti realitatea profesionala a medicului de familie.
  1. “…de multe ori refuza reteta de la specialist preferand-o pe a mea…”; “eu tratez aproape tot si nu trimit la specialist” “dect atunci cand am nevoie de scrisoare medicala” (indicati specialistului ce medicament sa prescrie pacientului si pe care sa-l scrie pe scrisoarea medicala ???)
  Cine v-a spus ca noi nu ne respectam pe noi?
  Cine v-a spus ca nu ne respectam meseria?
  Unde este situata in mintea dumneavoastra “treapta care trebuie” ?
  Ce intelegeti din frtaza: “omul plateste cass-ul ca sa aiba dreptul la asistenta medicala,iar noi primim plata pe capitatie pentru ca acel om sa aiba acces la serviciile noastre de cate ori are nevoie!” Adica daca nu se plateste capitatia asiguratul nu are acces la servicii CATE VREA? Chiar intelegeti ceea ce scrieti? Despre ce cuie e vorba?V-a spus cineva vreodata ca plata catre medicina de familie urmeaza regula bugetului de venituri si cheltuieli echilibrat? Stiti ce este acela?
  Aflati stimata doamna ca ori cu plata per capita ori doar cu plata per serviciu TOTI banii alocati MF trebuie cheltuiti. Deosebirea este ca pentru plata pe “septel” nu trebuie sa faceti nimic, eventual sa oferiti o cafea celui care vine pe usa sa-l “consultati”, sau sa-i dati o “tremetere la doctor” sa la “toate analizele” pe cand plata per serviciui va da dreptul sa incasati niste bani pentru ceea ce faceti (bine).
  Cam asa e cu perceptia dumneavoastra.

 4. dr bunea maria says:

  eu nu ma regasesc in nici una din comentariile dvs; eu sunt medic,pacientii ma considera medic,ma respecta pentru ceea ce fac. de multe ori refuza reteta de la specialist,preferand-o pe a mea. eu tratez aproate tot si nu trimit la specialist decat atunci cand am nevoie de scrisoare medicala ,pentru un medicament( ex-la diabetici) .trebuie intai sa ne respectam noi pe noi,sa ne respectam meseria pe care o avem,sa o punem chiar noi pe treapta care trebuie! cat despre capitatie nu mi se pare o plata ilegala: omul plateste cass-ul ca sa aiba dreptul la asistenta medicala,iar noi primim plata pe capitatie pentru ca acel om sa aiba acces la serviciile noastre de cate ori are nevoie! ne batem singuri cuie in talpa!fara capitatie si la nivelul la care se platesc serviciile azi ne desfintam singuri!
  parea mea!

  • carmen says:

   daca nu va regasiti in comentarii inseamna ca sunteti o privilegiata fata de cei 11000 medici de familie di Romania care se lovesc de toate barierele sistemului.vreti sa spuneti ca ceialti medici nu sunt medici, nu sunt considerati medici de catre proprii pacienti? nici eu nu sunt adepta biletelor de trimitere fara motivatia mea, nu a pacientului, dar trebuie sa intelegeti ca pacientii sunt entitati, iar in Romania entitatile difera de la o zona la alta, nu are importanta cat de mult face mf pntru el.Poate nu ati citit cu atentie articolul care se numeste “medicul care tine la demnitatea lui va falimenta usor-usor”. Aici este respectul de sine pe care il invocati! Ne respectam pe noi insine, ne respectam meseria, dar mai este si pacientul la mijloc, mai sunt si legile care pun numai piedici.Asa ca nu stiu cum de le puteti sari dvs si pacientii dumneavoastra.Contributia la fond este o masura de solidaritate, din ea se trateaza, bine-mersi,toti cei care nu platesc. Omul de-aia plateste casul pentru ca e obligatoriu si din multimea de PC nu stiu cati acced asistenta medicala,cati apeleaza la serviciile medicale.Nu cred ca o capitatie mare, din care , sa zicem, 60% stau departe, fiind sanatosi sau indolenti, justifica incasarea banilor de catre cabinet. Decent ar fi sa ai o capitatie de la minim la maxim admis cu care sa poti intra in contract, in rest decent este sa fii platit pentru serviciile facute unui cetatean care iti intra in cabinet de cateva ori pe zi cu o alta problema.Decent ar fi ca plata acestor servicii sa fie conform statutului de medic, adica mare. Vi se pare decent sa trimiteti un pacient pentru ca a expirat valabilitatea scrisorii medicale? asta e medicina? In legatura cu afirmatia “sa ne respectam noi pe noi” aceasta este si dorinta mea si a multor mf isti. Iar respectul inseamna , in primul rand, renuntarea la goana dupa capitatie. Personal, eu va felicit pentru ca aveti pacienti atipici(ascultatori).

 5. Viorica Barjoveanu says:

  Daca tot va trebui sa justificam pe reteta den.com a medicamentului ma gandesc sa aplicam toti ” Rubrica abuziva”

 6. Petrisor says:

  Astfel de aricole ar trebui citite de toti cetatenii, dar mai ales de cei care hotarasc cat si cum traim. Doctorul de familie este prietenul si ingerul pazitor al nostru si merita tratat ca atare. Este necesara o educatie in acest scop inca de la gradinita, copilul sa stie cine a avut grija de el inca de cand era in burtica mamei si-i va fi aproape toata viata. Cred ca si pe formularele primite de la cabinete, pe langa alte reclame sa se spuna si ceva despre medicina de familie!

  • carmen says:

   Cei care ar trebui sa hotarasca modul in care traim, calitatea vietii de medic de familie suntem chiar noi! Noi trebuie sa decidem pentru noi, pentru toti, suntem o breasla! Educatia trebuie sa inceapa din familie, continuata in scoala si orice imixtiune a unor interesati sa ne puna in genunchi, invocand mereu lipsa de bani si alte neadevaruri, sa fie taxate de cei care deja sunt educati!

 7. Victor Ionescu says:

  Un punct de vedere realist care surprinde cateva aspecte esentiale ale relatiei medic-pacient, dar si relatia medic-societate; din pacate, nici macar renuntarea completa la capitatie nu va rezolva aceste probleme pentru ca medicii de familie din Romania sunt inca prea multi (numeric) si prea prost platiti. Din aceste motive, medicul de familie va fi mereu “sluga prea-plecata” lipsita de demnitate a pacientului roman (in)cult.

  • carmen says:

   Tot multi sunt? Au plecat foarte multi peste granitele tarii! Multe sunt si gurile de asistati social.Inteleg sa se faca protectie sociala, dar corecta, serioasa, asistatii sa fie responsabilizati

   in momentul in care primesc bani de la stat si ii beau si-i fumeaza. Sa speram ca medicii se vor trezi, speranta vizeaza veteranii, dar si frumosii tineri ai medicinii romanesti 🙂

 8. Mihai says:

  Bravo Carmen!!!
  Solutia imediata exista si este extrem de usor de enuntat chiar daca asta nu place multor urechi: FARA PLATA CAPITATIEI.
  Obiectul contractului de furnizare de servicii in medicina primara este FURNIZAREA DE SERVICII si nu CONSTRUIREA UNEI LISTE.Sub acest aspect plata “per capita” este ilegala (nu are corespondent in servicii furnizate), imorala (se plateste nemunca), incorecta (variaza in functie de varsta asiguratilor din lista).O asemenea formula de plata in relatie exclusiva cu marimea listei generaza fenomenul de “canibalism” intre cabinete. Asta vrem ? Daca o parte dintre medicii de familie pot spune da, o alta si-mi place sa cred majoritara va raspunde nu. Si atunci? Atunci aceasta dorinta majoritara trebuie sa fie indeplinita de decidenti.

  • carmen says:

   Mihai, mereu am sustinut ideea ca trebuie sa fim platiti la serviciile efectuate, nu la numarul de pacienti! Inteleg: ca sa poti intra intr-un contract in care sa poti furniza servicii medicale o fi nevoie de un numar minim de pacienti. Acest numar sa existe, dar sa nu fim platiti in functie de el, ci de serviciile acordate. De cate ori intra un pacient , acelasi pacient in cabinet si ii acordam un sfat, o consultatie aceasta munca a noastra trebuie sa fie recunoscuta ca legala. Nimeni nu ofera o consultatie in cabinetul unui avocat sau notar fara onorariul de consultatie, timpul si cunostintele costa! Eu raman stupefiata ca au scos posibilitatea existentei contractului de asigurat!!! Atunci cum ne mai justificam existenta, Casa de Asigurari de sanatate si medic in relatie contractuala? Contract cu cine? cu cineva care nu are contract cu oamenii, cu asiguratii?? Sunt de acord cu tot ce ai scris.

 9. sorca sorana says:

  Mesaje excelente ca si continut,(dr.Silva Carmen Gane,dr. Muresan)adevaruri scoase in evidenta,dar Caragiale poate fi invocat si acum :mesajele d-voastra sunt sublime dar impactul lor lipseste cu desavarsire !.Impact asupra celor carora le sunt adresate:SISTEMUL- condus de cei care raman impasibili la aceste mesaje,MEDICII HRAPARETI care nu vor renunta la felul lor de a practica medicina de familie si nu in ultimul rand PACIENTII care nu citesc aceste mesaje sau care nu le proceseaza sau nu le considera adevaruri ! Deci….ramanem unde suntem….parerea mea!Ceea ce e trist ! Si vorbesc si in caliate de medic ,dar si de pacient .

  • carmen says:

   Tocmai asta sustin si eu in postare : stim cu totii ce se intampla cu noi, dar nu luam atitudine pentru ca nu suntem uniti din cauza castigului PC.Un impact s-ar putea produce daca am constientiza umilintele la care suntem supusi de catre cei “nominalizati” cu majuscule!De constientizant ar fi hilar sa afirmam ca nu constientizam, ideea este ca ne place sa vorbim,nu sa actionam fiecare in patratica lui si uite asa se face o mare autostrada pe care ar putea circula medicii in libertate si castig de timp , de peisaj, de demnitate si de senzatia ca isi traiesc decent viata de medic si de pacient existent sau potential! Cati ar iesi in fata pentru a spune aceste adevaruri? Raspunsul se afla in articol!

 10. Costilena Chelarescu says:

  Perfecta atitudinea!Zilele acestea m-am gandit sa initiem o miscare care sa schimbe formularistica din denumirea de bilet de trimitere in recomandarea medicului poate treptat se va realiza si munca pe care o face specialistul in medicina primara!

  • carmen says:

   Da, recomandare in urma unui act medical propriu, nu la cererea pacientului, spitalistului, apartinatorului.Daca dispare plata PC medicii care acum fac toate poftele pacientilor, numai sa nu-i plece de pe lista,vor intelege ca nu mai au obiectul slugarniciei!:)

 11. NELUTU says:

  SUPER articolul,
  Felicitari
  ,mi-a mers la suflet.
  Tot mai multe epitete ,cum ar fi, pe langa FURNIZORI:
  -prescriptori
  -distribuitori … de carduri
  -vaccinatori
  -recoltori … pt PAPANICOLAU
  Mai nou SIUI-STI si tot mai putin doctori .
  De multe ori pacientii ni se adreseaza cu numele mic sau rar cu cel de familie rar cu : doamna sau domnu doctor.
  De multe ori noi suntem cei care rezolva :NUMAI …
  -o reteta
  -o trimitere
  -o viza pe concediu
  -o adeverinta
  -numai o tuse sau numai o febra.
  Rar vin pacientii pt o consultatie,de obicei nu se planifica si se si grabesc pt ceva simplu ,ceva ce incepe cu NUMAI…

  Cu drag
  Nelutu Muresan
  cluj

 12. BRAILA LUCIANA says:

  Aveti dreptate intru totul.Ma regasesc in fiecare idee expusa.
  Am si eu “intamplarile” mele ca medic de familie in Galati!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: