24 martie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei

24/03/2023
24 martie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei

24 martie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/24-martie-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tuberculozei/

In fiecare an, data de 24 martie este dedicata marcarii Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei, prilej cu care se atrage atentia faptului ca tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continua sa reprezinte o problema de sanatate publica in intreaga lume din cauza multiplelor implicatii pe care le are la nivel de individ si societate, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Data de 24 martie a fost aleasa de Uniunea Internationala Impotriva Tuberculozei, in 1982, ca zi internationala dedicata eradicarii bolii, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC, un proces ce a deschis calea spre diagnosticare si vindecare.

Tuberculoza reduce drastic calitatea vietii bolnavului, ca urmare a afectarii plamanilor si, uneori, a altor organe, in anumite cazuri putand duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin stranut, tuse sau saliva, astfel ca membrii familiei, prietenii sau colegii de munca ai unei persoane cu tuberculoza se pot imbolvi, la randul lor. Din acest motiv, uneori, o persoana cu tuberculoza se poate simti stigmatizata si izolata de catre anturaj, ceea ce poate cauza o suferinta psihica ce se adauga suferintei cauzata de boala. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului pana la vindecare poate cauza dificultati materiale pacientului si familiei.

“Cu toate ca, in ultimele doua decenii, Romania a inregistrat o reducere importanta a cazurilor de tuberculoza (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori in 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori in 2021), tara noastra continua sa ocupe primul loc in UE la numarul de cazuri noi si recidive.”, precizeaza INSP.

Institutul de Sanatate Publica se alatura eforturilor globale de combatere a tuberculozei fiind partener al Ministerului Sanatatii in proiectul ROU-T-MOH ”Abordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania” prin intermediul caruia s-a consolidat capacitatea laboratoarelor, din mai multe judete ale tarii, de a diagnostica tuberculoza multidrog-rezistenta.

“Diagnosticata si tratata la timp, tuberculoza poate fi vindecata. Discutati cu medicul dumneavoastra de familie in cazul in care aveti simpome precum tuse care persista mai mult de 3 saptamani, dureri in piept, dificultati de respiratie, scadere in greutate nejustificata, transpiratii nocturne, oboseala.”, mai transmite INSP.

Care sunt metodele prin care puteti preveni imbolnavirea, pentru dumneavoastra si cei din jur?

• vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoza BCG;
• mentinerea unui sistem imun sanatos;
• acoperirea nasului si gurii in momentul stranutului sau tusei;
• spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun;
• aerisirea frecventa a incaperilor si evitarea spatiilor aglomerate.

Etichete: tuberculoza, tbc, preventie tuberculoza, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: