Ingrijorari privind scaderea ratei de vaccinare in Europa

20/04/2018

Ingrijorari privind scaderea ratei de vaccinare in Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ingrijorari-privind-scaderea-ratei-de-vaccinare-in-europa/


Deputatii europeni si-au exprimat preocuparea in legatura cu reducerea ratei de vaccinare in Europa si au facut apel la o mai mare transparenta in producerea de vaccinuri, pentru restabilirea increderii europenilor, relateaza AFP.

”Reticenta crescanda si din ce in ce mai raspandita este preocupanta si au existat deja consecinte, precum epidemiile de rujeola, care ar fi putut fi evitate in unele tari”, au subliniat eurodeputatii, reuniti la Strasbourg, potrivit Agerpres.

De la inceputul lui 2016, 57 de decese survenite din cauza rujeolei au fost semnalate in Uniunea Europena, majoritatea din Romania, Italia, Grecia si Germania.

In textul rezolutiei lor, deputatii europeni subliniaza ca vaccinarea permite evitarea a circa 2,5 milioane de decese pe an in lume si ar putea contribui la reducerea rezistentei la tratamente cu antibiotice.

”O mai mare transparenta in materie de producere si de evaluare a vaccinurilor si adjuvantilor lor, de finantare a programelor de cercetari independente si potentiale efecte secundare ale vaccinurilor va contribui la restabilirea increderii in vaccinare”, sunt de parere eurodeputatii, conform surselor mentionate.

Ei au subliniat ca ”cercetatorii trebuie sa declare orice conflict de interese” si, in caz de conflict de interese, ”trebuie exclusi din comisiile de evaluare”.

In afara de o mai buna armonizare a calendarului de vaccinare pe cuprinsul Uniunii Europene, eurodeputatii propun ”deschiderea unui dialog stiintific si factual cu societatea civila in scopul de a combate informatiile nesigure, inselatoare si nestiintifice referitoare la vaccinare”.

Continut educational:

De asemenea, Parlamentul European le-a cerut statelor membre sa faca achizitii comune de doze de vaccinuri pentru a le reduce costul, considerand ”nejustificat faptul ca pretul unui pachet complet de vaccinuri pentru un copil sa fie de 68 de ori mai mare in 2014 decat in 2001”.

Comisia Europena trebuie sa prezinte in cel de-al doilea trimestru din 2018 ”o initiativa ce vizeaza intarirea cooperarii privind maladiile evitabile prin vaccinare”, mai relateaza AFP si Agerpres.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: