Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii

19/12/2014

Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/indulcitorii-hipocalorici-managementul-greutatii-si-al-obezitatii/

indulcitoriPrevalenta alarmanta a obezitatii, atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor si adolescentilor, reprezinta o provocare la nivel mondial, iar importanta combaterii acesteia devine o prioritate.

Strategiile pentru combaterea obezitatii vizeaza pe de o parte reducerea aportului energetic, iar pe de alta parte cresterea consumului de energie, prin activitate fizica regulata.

In ceea ce priveste diminuarea aportului de calorii, o modalitate este consumarea de alimente cu un continut caloric scazut. Un aport caloric general redus poate fi rezultatul inlocuirii alimentelor si bauturilor din dieta cu versiunile lor dietetice, bazate pe indulcitori hipocalorici.

Indulcitorii hipocalorici sunt fie compusi care au un gust dulce, dar care furnizeaza un continut redus de calorii sau chiar zero aport energetic, fie compusi cu gust dulce atat de puternic, incat pot fi folositi in produse alimentare in concentratii destul de scazute, astfel incat sa nu aiba un aport energetic semnificativ.

Inlocuirea caloriilor din zahar cu un indulcitor hipocaloric duce la o economie semnificativa a aportului de calorii. In plus, indulcitorii hipocalorici permit o abordare mai versatila a managementului greutatii si pot chiar incuraja conformitatea cu o dieta.

Indulcitorii hipocalorici sunt folositi de peste un secol – primul indulcitor utilizat in mod frecvent a fost zaharina, descoperita in 1879. In prezent, in Uniunea Europeana sunt folositi la scara larga indulcitori hipocalorici care au fost supusi unor teste de siguranta riguroase.

Spre exemplu, un indulcitor aprobat in Uniunea Europeana este glicozide, un derivat din extract de stevie purificat (steviol), o planta din familia crizantemelor.

Stilul de viata tot mai sedentar si preocuparea crescuta pentru gestionarea greutatii arata ca indulcitorii hipocalorici pot juca un rol important in adoptarea unui stil de viata echilibrat si activ.

Prin inlocuirea gustului dulce al zaharului, dar fara aportul caloric aferent, indulcitorii hipocalorici, folositi in mod constant pentru a reduce caloriile, pot fi un ajutor in reducerea si mentinerea greutatii.

De asemenea, avand in vedere ca nu afecteaza nivelurile de insulina, acestia pot fi utilizati pentru a indulci alimentele si bauturile persoanelor care isi monitorizeaza cu atentie consumul de carbohidrati.

Recomandarea cantitatii si siguranta pentru consum a indulcitorilor hipocalorici este data de DZA, adica Doza Zilnica Acceptata, care este o estimare a cantitatii dintr-un aditiv aprobat, ce poate fi consumata zilnic in dieta, pe durata vietii, fara a prezenta vreun risc.

Practic, valoarile DZA ale inducitorilor hipocalorici reasigura ca acestia sunt siguri pentru consum. Aceste valori DZA sunt exprimate in miligrame per kilograme per greutatea corporala zilnic.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”, manifestare dedicata informarii medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentatii echilibrate.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: