Indrumar pentru medicii de familie: eliberarea certificatelor de deces

28/11/2014

copii-cu-dislexieProblema certificatelor de deces este una destul de spinoasa, mai ales atunci cand este tratata de medicul de familie. Pentru a aduce un plus de lamurire vizavi de problema certificatelor de deces, FormareMedicala.ro va prezinta un interviu cu Dr. Mihaela Pop, medic specialist MF cu competenta Homeopatie, Ingrijiri Paliative si formator MF.

1.Formare Medicala: Care este responsabilitatea medicului de familie atunci cand unul din pacientii inscrisi pe lista decedeaza?

Dr. Mihaela Pop : Cand medicul de familie ia act de decesul unui pacient inscris pe lista sa de capitatie,trebuie sa se deplaseze la domiciliul/resedinta acestuia si sa constate decesul. Constatarea decesului se realizeaza numai prin examinarea directa a corpului persoanei verificand absenta semnelor vitale (puls,bataile cordului,respiratie,tonus muscular,tonusul pleoapelor,reflexul cornean,reflexul fotomotor,absenta activitatii nervoase superioare) coroborat cu prezenta semnelor reale ale mortii (lividitati cadaverice,rigiditate,racire,deshidratare,autoliza).

In situatia in care semnele mortii reale nu sunt instalate iar corpul persoanei este aparent fara viata se impun: anuntarea serviciului de urgenta 112 si inceperea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie pana la venirea salvarii sau pana la instalarea semnelor mortii reale.

Confirmarea diagnosticului de deces se poate face atunci cand la examinarea corpului se constata prezenta a cel putin un semn al mortii reale.

 Intre constatarea decesului si certificarea decesului (eliberarea certificatului medical constatator de deces) trebuie sa existe un interval de 24 ore.( Art. 45.al.2) din Ordinul nr.1134/C/25.05.2000 al Ministerului Justitiei si nr.255/04.04.2000 al Ministerului Sanatatii si Familiei-publicat in MO,Partea I,nr.459/19.09.2000  ).

 La certificarea decesului,medicul de familie trebuie sa faca identificarea persoanei (pe baza cartii de identitate),sa stabileasca data,ora si locul decesului si cauza mortii (diagnosticul de deces).

 In situatia in care exista suspiciune de moarte violenta,moarte suspecta sau deces de cauza necunoscuta ( art.114 CPP), medicul de familie are obligatia sa sesizeze organul de  Politie care, la randul lui va anunta Procuratura si serviciul de medicina legala.

2. Formare Medicala:Ce se intampla in situatia in care decesul are loc acasa? La Spital? In Ambulanta? In spatiul public? Sau chiar in cabinetul unui medic de familie?

Dr. Mihaela Pop : Eliberarea CMCD se face de catre medicul curant din momentul decesului!!!

–          In situatia in care decesul se produce la domiciliul pacientului constatarea decesului si  completarea certificatului medical constatator de deces revine in sarcina medicului de familie cu exceptia situatiilor ce intra sub incidenta art.114 CPP.

–          Daca decesul se produce in spital  eliberarea certificatului medical constatator de deces revine in sarcina medicului anatomo-patolog care efectueaza autopsia anatomo-patologica. In situatia in care nu se efectueaza autopsie prosecturala,certificatul medical constatator de deces se elibereaza de catre medicul curant de pe sectia in care a fost internat pacientul. 

–          Daca decesul se produce in spatii publice se anunta serviciul de urgenta 112,care va urma protocolul specific (resuscitare si transport la spital sau,in lipsa raspunsului favorabil la manevrele de resuscitare- transport la IML).

–          Daca decesul se produce in ambulanta, medicul de la salvare este cel care va completa CMCD.

–          Daca decesul survine in cabinetul medicului de familie si nu exista suspiciune de moarte violenta/suspecta/de cauza necunoscuta, CMCD se poate elibera de catre medicul de familie. Este totusi indicat sa se solicite interventia IML in vederea efectuarii autopsiei.

–           Daca persoana decedata nu are medic de familie autopsia medico-legala devine obligatorie (nu exista medic care sa poata da relatii si sa-si asume raspunderea privind cauza mortii).

 3. Formare Medicala: Cum trebuie gestionata o solicitare pentru eliberarea certificatului de deces care apare in afara orelor de program ( seara, week-end, concediu) ?

Dr. Mihaela Pop:  In cazul in care medicul de familie este in concediu,CMCD se elibereaza de catre medicul inlocuitor. In cazul in care decesul survine in week-end/sarbatori legale, constatarea decesului si completarea CMCD se face de catre medicul serviciului de salvare.

4. Formare Medicala: Are medicul de familie obligatia de a asigura continuitate pentru acest serviciu?

Dr. Mihaela Pop:  Medicul de familie nu are obligatia de a asigura continuitatea serviciului de eliberare a CMCD. Toate actele medicale pe care le elibereaza medicul de familie si toata activitatea medicala se desfasoara in cadrul programului  de lucru raportat la Casa de Asigurari cu care medicul are contract. In cadrul acestui program,serviciul respectiv este decontat integral de catre CAS.

 5. Formare Medicala: Care sunt costurile eliberarii documentelor si care dintre acestea sunt acoperite sau nu de stat?

Dr. Mihaela Pop:  Medicul de familie poate efectua constatarea decesului si poate elibera CMCD si in afara programului raportat la CAS, dar numai cu plata acestui serviciu (deplasare,constatare deces si eliberare CMCD) de catre solicitant (apartinatorii persoanei decedate). Onorariul perceput este stabilit de catre medicul de familie si afisat pe usa cabinetului medical.In aceasta situatie,medicul de familie nu va raporta serviciul respectiv la CAS pentru decontare.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. pricasorin says:

    pacient virstnic decedat de cauza necunoscuta( nu este in evidenta cronici) estimat ora decesului> 72 ore in urma fara semna de suspiciune sau violenta confirmate de Politie, poate mf sa elibereze certif constatator al decesului?

  2. martuicaaneta says:

    ce se intampla in cazul in care decesul are loc in afara domiciliului pacientului, in speta atunci cand acesta este la domiciliul altei persoane din afara localitatii de domiciliu?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Bilantul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 27

Alexandru Rafila: In momentul de fata, avem, practic, o circulatie a virusurilor de tip A – H1N1 si H3N2

WhatsApp restrictioneaza distribuirea de mesaje pentru a combate dezinformarea

Ministrul Sanatatii: Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripa

14 decese din cauza gripei/ Pintea: Rata de vaccinare este foarte mica