Incalcarea legii in acte oficiale: eroare sau neadevar?

21/06/2016

Incalcarea legii in acte oficiale: eroare sau neadevar?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/incalcarea-legii-in-acte-oficiale-eroare-sau-neadevar/

fnpsnmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) isi exprima indignarea fata de modul de actiune al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in privinta noului Contract-cadru.

Aprobarea Hotararii de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru pentruanii 2016 – 2017 reprezinta un abuz prin nerespectarea regulilor de transparenta decizionala prevazute in Legea 52/2003, republicata, avand in vedere ca termenul de 30 de zile lucratoare de lapublicarea pe site se incheia la 24 iunie 2016.

Conform articolului 229 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, CNAS elaboreaza contractul-cadru dupa negocierea cu Colegiul Medicilor si dupa consultarea asociatiilor profesionale, sindicatelor si patronatelor, cu avizul Ministerului Sanatatii. Ieri am aflat ca Guvernul Romaniei a aprobat deja un proiect a carui forma finala de fapt nu o stiam!

Organizatiile profesionale si Colegiul Medicilor din Romania nu au primit pana in acest moment nici motivarea respingerii propunerilor de modificare solicitate de organizatiile reprezentative, nici varianta finala a proiectului de hotarare astfel cum a fost modificat cu ocazia etapei de negociere si consultare din luna mai. Mai mult, variantele modificate ale proiectului de hotarare de Guvern nu au fost puse pe site decat ieri, dupa aprobarea in sedinta Guvernului.                

In opinia noastra, sedintele de consultari si negocieri nu au proceduri de evaluare, nu exista motivare pentru respingerea unor propuneri in afara de sintagma „CNAS respinge propunerea”, sunt formale. De cele mai multe ori nu este prezent un reprezentant al MS cu posibilitate de decizie.

Comunicatul oficial al MS contine o serie de inadvertente, cea mai importanta fiind cea legata de finantare! Cresterea finantarii in medicina primara nu se poate produce fara o rectificare bugetara (lucru recunoscut in preambulul HG, unde scrie negru pe alb ca nu se produc modificari de buget), valoarea finala a punctelor se stabileste prin recalculare. Valorile aruncate ca pomana de catre CNAS nu constituie mariri de valori acordate medicinii primare cum se specifica in nota de fundamentare si comunicate oficiale, ci sunt de fapt valorile definitive reale, pentru calculul carora am depus deja materiale justificative prin care am aratat cum CNAS a incalcat legea in trimestrul I si II, lucru verificat deja de Curtea de Conturi.       

Regretam ca Ministrul Sanatatii si Primul-ministru se fac partasi la o asemenea minciuna si dezinformare!
Astfel, Guvernul a inteles sa uite ceea ce a promis in decembrie 2015 si martie 2016!  

Ca urmare, considerand ca principalul obiectiv al solicitarilor noastre nu a fost atins, medicii de familie nu semneaza acest contract si inteleg sa utilizeze orice parghie legala pentru a isi solicita drepturile.
 
Presedinte FNPMF                                                           Presedinte SNMF
Dr. Doina Mihaila                                                              Dr. Rodica Tanasescu

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Maratonul vaccinarii, la Timisoara, cu sute de medici si voluntari

Medicii de familie: Medicina primara devine domeniu de experiment pentru decidentii CNAS

Angajatii care se vaccineaza impotriva Covid-19 ar putea beneficia de o zi libera platita

Proiectul normelor Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022, in transparenta decizionala

Citu: Vom transforma mai multe centre AstraZeneca in centre Pfizer