In Romania se inregistreaza anual aproape 500 de cazuri noi de cancer la copii

28/11/2014

In Romania se inregistreaza anual aproape 500 de cazuri noi de cancer la copii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-romania-se-inregistreaza-anual-aproape-500-de-cazuri-noi-de-cancer-la-copii/

boli-de-rinichi-la-copiiCirca 500 de cazuri noi de cancer la copii se inregistreaza anual in Romania. Cel putin asa declara seful sectiei de Oncologie Pediatrica de la Institutul Oncologic Bucuresti, dr. Monica Dragomir.

Potrivit medicului, anual, la nivel mondial apar circa 200.000 de cazuri noi, incidenta fiind intre 8 si 16 cazuri noi la 100.000 de copii.

“In Romania, in 2005, incidenta era de 9,5 cazuri noi la 100.000 de copii. Cancerul la copil este o boala rara, el prezinta sub 2% din toate cancerele. Conform centrului nostru de statistica si datelor furnizate de forurile nationale, ar fi chiar sub 2% in Romania, undeva in jur de 1,5 — 1,6% din toate cancerele”, a declarat dr. Monica Dragomir.

Potrivit acesteia, cancerul la copii este a doua cauza de deces la categoria de varsta 4 — 15 ani in lume.

“A fost facut un salt impresionant in rezultatele terapeutice in domeniul oncologiei pediatrice de la 50% supravietuire in anii ’70 iar dupa anii ’90 cifrele arata ca este undeva peste 80%, ceea ce este enorm, daca comparam cu cancerele adultului. In Romania, in ceea ce priveste tratarea cancerelor la copii suntem undeva foarte aproape de ce se poate face in lume. Nu este permis sa se inceapa tratamentul, daca nu ai dovada ca este bolnav. Cancerele la copil sunt greu de recunoscut. Orice schimbare in stare de sanatate a copilului trebuie investigata. De asemenea, orice formatiune tumorala trebuie investigata”, a mai precizat medicul conform Agerpres. 

Ea a atras atentia ca unii parinti se prezinta tarziu cu cei mici la doctor , iar alte ori biopsia este facuta incorect.
Si directorul medical al Institutului Oncologic Bucuresti, Mircea Savu, a afirmat ca diagnosticarea din timp este primul pas pentru vindecarea copilului.

“Avem probleme cu diagnosticarea in stadii terminale si la adulti, in toata oncologia. Diagnosticul timpuriu creste speranta de viata. In prezent, onco-pediatrii au la dispozitie arme mult mai eficiente de lupta impotriva acestei boli. Diagnosticul precoce permite un control al bolii cu mai putine sacrificii si complicatii si sechele ale tratamentului”, a adaugat si Mircea Savu, citat tot de Agerpres.

Acesta a mai precizat radioterapia este metoda de tratament “cea mai vitregita”, care pe viitor ar trebui sustinuta.

Pentru anul 2015 Ministerul Sanatatii  a anunta ca va implementeze si un program national pentru teste genetice, astfel incat fiecare pacient diagnosticat cu cancer sa beneficieze de tratament personalizat si eficient.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: