In Romania, in 2022, medicii de familie au raportat 7.920 de cazuri noi de dementa

21/09/2023
In Romania, in 2022, medicii de familie au raportat 7.920 de cazuri noi de dementa

In Romania, in 2022, medicii de familie au raportat 7.920 de cazuri noi de dementa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-romania-in-2022-medicii-de-familie-au-raportat-7-920-de-cazuri-noi-de-dementa/

Dementa reprezinta o varietate de boli si leziuni care afecteaza creierul. Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa si poate contribui la 60-70% din aceste cazuri.

Ziua Internationala de Lupta impotriva Maladiei Alzheimer, lansata in anul 1994 sub umbrela federatiei internationale, Alzheimer Disease International (ADI) si sub patronajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este marcata, in fiecare an, pe data de 21 septembrie. Anul acesta, este subliniat aspectul constientizarii rolului esential al identificarii factorilor de risc si a semnelor timpurii ale dementei pentru adoptarea de masuri proactive de reducere a riscului si de prevenire a aparitiei acesteia, transmite INSP, intr-un comunicat de presa.

In prezent, peste 55 de milioane de oameni sufera de dementa in intreaga lume si, in fiecare an, apar aproape 10 milioane de cazuri noi. Dementa este a saptea cauza de deces si una dintre cauzele majore de dizabilitate si dependenta sociala in randul persoanelor in varsta, la nivel global.

Potrivit sursei citate, femeile sunt afectate in mod disproportionat de dementa, atat direct, cat si indirect prin oferirea de sprijin persoanelor apropiate afectate de dementa, ele acoperind 70% din timpul alocat ingrijirilor acestor persoane.

In Romania, in anul 2022 au fost raportate de catre medicii de familie, 7.920 de cazuri noi de imbolnavire cu aceasta maladie.

In anul 2019, povara economica a dementei la nivel global a fost de 1,3 trilioane de dolari, aproximativ 50% din aceste costuri fiind atribuite ingrijirii oferite de membrii familiei si de prietenii apropiati (calculat la o medie de 5 ore de ingrijire si supraveghere pe zi).

Factorii de risc pentru dementa includ: varsta (mai frecvent la peste 65 de ani), hipertensiunea arteriala, glicemia crescuta (diabet zaharat), obezitatea, fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizica, izolarea sociala, depresia.

Semnele si simptomele timpurii sunt: uitarea evenimentelor recente, pierderea sau ratacirea lucrurilor, confuzia, chiar si in locuri familiare, pierderea notiunii timpului, dificultati in rezolvarea problemelor sau luarea deciziilor, dificultati in gasirea cuvintelor, dificultati in indeplinirea sarcinilor familiare, aprecierea gresita a distantelor fata de obiecte.

Dementa are impact fizic, psihologic, social si economic, nu numai pentru persoanele care traiesc cu dementa, ci si pentru ingrijitorii lor, familii si societate in general. Exista adesea o lipsa de constientizare si intelegere a dementei, ceea ce duce la stigmatizare si bariere in calea diagnosticului si ingrijirii.
OMS recunoaste dementa ca o prioritate de sanatate publica. In mai 2017, Adunarea Mondiala a Sanatatii a aprobat

Planul de actiune global privind raspunsul de sanatate publica la dementa 2017-2025. Acesta ofera un plan cuprinzator de actiune – pentru factorii de decizie, partenerii internationali, regionali si nationali si OMS in urmatoarele domenii: abordarea dementei ca prioritate de sanatate publica; cresterea gradului de constientizare a dementei si crearea unei societati care sa includa dementa; reducerea riscului de dementa; diagnostic, tratament si ingrijire; sisteme informatice pentru dementa; sprijin pentru ingrijitorii de dementa; precum si cercetare si inovare.

Pentru a facilita monitorizarea planului de actiune global pentru dementa, OMS a dezvoltat Observatorul global pentru dementa (GDO), un portal de date care aduna date de tara privind 35 de indicatori cheie ai dementei din cele sapte domenii strategice ale planului de actiune global. Ca o completare a GDO, OMS a lansat Platforma de schimb de cunostinte GDO, care este un depozit de exemple de bune practici in domeniul dementei, cu scopul de a stimula invatarea reciproca si schimbul multidirectional intre regiuni, tari si indivizi pentru a facilita actiunea la nivel global.

Etichete: alzheimer, dementa, simptome alzheimer

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: