In prezent, in Romania, nu se pot fabrica vaccinuri si medicamente de ultima generatie (PRIMER)

17/02/2021
In prezent, in Romania, nu se pot fabrica vaccinuri si medicamente de ultima generatie (PRIMER)

In prezent, in Romania, nu se pot fabrica vaccinuri si medicamente de ultima generatie (PRIMER)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-prezent-in-romania-nu-se-pot-fabrica-vaccinuri-si-medicamente-de-ultima-generatie-primer/

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente (PRIMER) spune ca fabricarea de vaccinuri si medicamente de ultima generatie la noi in tara este un lucru imposibil intr-o perioada mai scurta de 3 ani.

“Spre deosebire de tari precum Polonia, Ungaria, Cehia si Slovenia, care au dat importanta industriei farmaceutice si au investit in acest sector economic, Romania a regresat si a devenit un simplu importator de vaccinuri si medicamente, ajungand sa produca mai putin de 4% din consumul de medicamente al populatiei. Ca o urmare fireasca a acestui tablou, nu s-au mai facut investitii in acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea in ultimii zece ani in dezvoltarea tehnologica de noi produse, dar si in formarea de personal calificat”, a declarat Dragos Damian, directorul executiv PRIMER, potrivit unui comunicat de presa.

Conform sursei citate, discutiile din spatiul public potrivit carora Romania poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne nu au acoperire in practica.

De altfel, in opinia reprezentantilor PRIMER, doar un plan de finantare ‘bine pus la punct’ al acestui domeniu ar putea crea un cadru care sa atraga investitii in tehnologie, retete si formule proprii sau productia realizata sub licenta unor fabricanti internationali.

“De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de masuri pe termen lung de sprijinire a productiei de medicamente pe teritoriul tarii. Am solicitat ca domeniul sa fie considerat de importanta strategica pentru a beneficia de facilitati fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investitii de capital, precum si infiintarea unei Autoritati Nationale a Medicamentului, care sa fie responsabila de investitiile in fabrici noi de medicamente si vaccinuri”, a mai precizat seful PRIMER.

In acelas comunicat mai scrie ca fabricile din tara au de recuperat un regres tehnologic de peste zece ani daca se doreste ca Romania sa fabrice vaccinuri si medicamente de ultima generatie, necesare pacientilor romani sau celor din alte tari.

Etichete: fabricare vaccinuri si medicamente romania, vaccinuri romania, medicamente fabricate in romania, PRIMER

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: