Stiri medicale

Hiperplazia Benigna de Prostata poate fi diagnosticata si prin aceste simptome

Data ultimei actualizari: 29/07/2013

hbp1In diagnosticarea Hiperplaziei Benigne de Prostata, medicii trebuie sa aiba in vedere simptomele obstructive, care pot influenta stabilirea corecta a diagnosticului si a tratamentului ulterior.  Medicii de familie trebuie sa atentioneze pacientii de peste 50 de ani asupra riscului crescut dupa aceasta varsta  de aparitie a simptomelor urinarii joase.

Simptomele obstructive in cazul LUTS

Un prim simptom obstructiv  este scaderea calibrului si a fortei jetului urinar.

In acest caz, pacientul trebuie sa informeze medicul despre intarzierea declansarii mictiunii.

In acelasi timp, pacientul se poate confrunta cu oprirea mictiunii si reluarea acesteia dupa o perioada scurta.

Un al treilea simptom este pierderea de urina dupa incheierea aparenta a mictiunii.

De ce este important sa identificati cauzele simptomelor urinare obstructive

Simptomele urinarii joase pot sa apara si in cazul afectiunilor precum structura uretrala, vezica hipocontractila, cancer de prostata, obstructive de col vezical.

In anumite cazuri, Hiperplazia benigna de prostata poate cauza blocarea vezicii. In acest caz, pacientul se confrunta cu dificultatea sau chiar imposibilitatea de a urina.

In acest caz, prin retentia urinei pot sa apara infectii urinare, pietre la rinichi sau afectiuni ale rinichilor.

Cistita este cea mai intalnita infectie a tractului urinar. De obicei este cauzata de bacterii care ajung in vezica urinara.

Pentru a identifica simptomele cistitei, medicul trebuie sa aiba in vedere daca pacientul are dureri urinare, daca are sange in urina sau daca simte nevoia sa urineze fara a avea urina de eliminat.

Pentru diagnosticarea corecta a Hiperplaziei benigne de prostata, medicul de familie trebuie sa recomande pacientului sa consulte un medic specialist pentru identificarea complexa a simptomelor obstructive.

Mai multe informatii despre situatiile in care pot sa apara simtomele urinarii joase dar si despre alte forme de manifestare a HBP puteti afla accesand cursul EMC online “Hiperplazia Benigna de Prostata I”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si credit cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.