Guvernul a aprobat Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania

08/09/2022
Guvernul a aprobat Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania

Guvernul a aprobat Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/guvernul-a-aprobat-strategia-nationala-de-control-al-tuberculozei-in-romania/

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei in Romania, pentru perioada 2022-2030.

Documentul stabileste obiective care continua eforturile pentru controlul si eradicarea tuberculozei si ofera un cadru pentru schimbari profunde, care sa accelereze progresul si sa raspunda in mod profesionist nevoilor pacientilor.

“La fel ca in Strategia Nationala TB 2015-2020, si in Strategia Nationala TB 2022-2030, una dintre prioritatile strategice ramane reducerea morbiditatii si mortalitatii TB prin mentinerea unor rate adecvate de detectare si succes al tratamentului.”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Noua strategie propune o schimbare radicala a modului in care sunt organizate, furnizate si decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanta, furnizarea serviciilor, finantare), pentru atingerea obiectivelor de sanatate publica.

“Se propune schimbarea modelului de ingrijiri si asimilarea tot mai mare a inovatiilor din domeniu (noi medicamente, servicii, teste de diagnostic, vaccin, protocoale etc.), care sunt esentiale pentru progresul spre eliminarea tuberculozei in Romania. De asemenea, strategia aduce o schimbare de paradigma, de la actiuni focalizate, cu impact asupra reducerii treptate a incidentei TB, la actiuni multisectoriale. Interventiile trebuie sa se concentreze nu numai pe aspecte biomedicale si pe tinte de sanatate publica ori interventii socio-economice, ci si pe cercetari si inovatii.”, mai transmite MS.

Strategia nationala de control al tuberculozei in Romania pentru perioada 2022-2030 va ghida actiunile nationale pentru eliminarea acestei boli pana cel tarziu in anul 2035.

Strategia Nationala pentru Controlul Tuberculozei in Romania pentru perioada 2022-2030 a fost elaborata ca raspuns la solicitarea Institutului National de Sanatate Publica din Romania (INSP). Documentul a fost pregatit cu sprijinul financiar al Fondului Global si sub indrumarea tehnica a personalului si consultantilor OMS, pe baza contributiilor expertilor nationali.

Etichete: tuberculoza, strategie control tuberculoza, TB

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: