Guvernul a aprobat infiintarea Agentiei de investitii in sanatate

03/06/2022
Guvernul a aprobat infiintarea Agentiei de investitii in sanatate

Guvernul a aprobat infiintarea Agentiei de investitii in sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/guvernul-a-aprobat-infiintarea-agentiei-de-investitii-in-sanatate/

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul Ordonantei de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate.

“Este o ordonanta de urgenta prin care realizam, practic, punerea in functiune a tuturor mecanismelor prin care putem sa beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR – si aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fara TVA, pentru investitii si reforme in sistemul medical”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.

Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate (ANDIS) va fi o institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Sanatatii si va avea drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sanatate.
Agentia va avea ca obiective principale preluarea, continuarea si finalizarea celor 3 proiecte de constructie a spitalelor regionale Iasi, Cluj si Craiova si preluarea a cel putin 3 proiecte de constructie de unitati spitalicesti din lista de 25 de investitii in infrastructura publica noua prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta.

“E bine sa existe o agentie specializata pentru ca lipsa investitiilor in ultimii 30 de ani in sectorul sanitar public a creat o mare nemultumire si a limitat accesul pacientilor la servicii de sanatate. Institutia va fi condusa de un presedinte interimar pe care – conform acordului cu Comisia Europeana -, Ministerul Sanatatii trebuie sa il desemneze pentru o perioada de 6 luni iar pana la finalul anului, aceasta agentie ar trebui sa aiba cel putin 52 de posturi ocupate. E nevoie de oameni bine pregatiti care sa duca la bun sfarsit dezvoltarea infrastructurii in Sanatate.”, a declarat si prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii.

De asemenea, institutia trebuie sa asigure un management performant al obiectivelor/proiectelor de investitii de importanta considerabila in infrastructura de sanatate.

Infiintarea si operationalizarea unei agentii specializate in investitiile din domeniul sanatatii este prevazuta in cadrul Componentei C12, Sanatate, a Pilonului V, Sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala, din Planul National de Redresare si Rezilienta, ca una dintre principalele masuri.

Etichete: agentia nationala pentru dezvoltarea infrastructurii in sanatate, ANDIS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: