Grupul de Vaccinologie al SNMF lanseaza Programul Online de Recuperare a Vaccinarii in Romania

31/05/2017

Grupul de Vaccinologie al SNMF lanseaza Programul Online de Recuperare a Vaccinarii in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/grupul-de-vaccinologie-al-snmf-lanseaza-programul-online-de-recuperare-a-vaccinarii-in-romania/

Programul de Recuperare a Vaccinarii in Romania este un program de intindere nationala, care cuprinde:

•    Cursuri online de recuperare a vaccinarii pentru medicii vaccinatori, cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cursurile se vor desfasura pe platforma de instruire online Formaremedicala.ro, ca suport pentru desele modificari ale schemelor de vaccinare datorate schimbarilor PNI sau crizei de aprovizionare cu vaccinuri
•    Cursuri online pentru asistentele medicale, pe platforma de instruire online Eduasistent.ro
•    Curs online pentru comunicarea in vaccinare pentru medicii vaccinatori si pentru asistentele medicale
•    Sesiuni itinerante de instruire a medicilor de familie privind metode practice de personalizare a schemelor de recuperare vaccinala
•    Informari dedicate pacientilor intr-un limbaj accesibil, pe portalul Edumedical.ro
•    Campanie social-media de informare privind posibilitati de recuperare a schemelor de vaccinare, inclusiv pentru vaccinuri optionale
 
Acoperirea vaccinala in Romania a avut de suferit grav si ca urmare a intreruperilor frecvente in aprovizionarea cu vaccinuri, situatie care a condus la intarzieri mari sau chiar la abandonarea schemei de vaccinare recomandate pentru multi dintre copiii din tara noastra.Unul din efectele imediate al scaderii acoperirii vaccinale il reprezinta cea mai grava epidemie de rujeola din ultimii ani in Romania.

Programul isi propune:

•    Cresterea competentelor medicilor de familie, a altor medici vaccinatori, dar si a asistentilor medicali in vederea construirii unei scheme de vaccinare eficiente si a recuperarii schemei recomandate prin Planul National de Imunizare curent;
•    Dezvoltarea de abilitati pentru comunicarea cu parintii pentru a facilita accesul la o preventie adecvata pentru copii;
•    O informare actualizata asupra situatiei vaccinale curente, puternic afectata de intreruperile in aprovizionarea cu vaccinuri, traficul transfrontalier si proliferarea unor mesaje antivaccinare fara fundament stiintific.
 
Acest program intregeste Planul Educational pe Vaccinare oferit gratuit medicilor de familie si altor medici vaccinatori pe platforma FormareMedicala.ro a Societatii Nationale de Medicina Familiei, spatiu generos de informatie. Ne mandrim cu aceasta modalitate moderna de invatare si cu numarul de peste 1500 de absolventi ai cursurilor online creditate EMC. In plus, mai bine de 3500 de medici au parcurs studiile de caz interactive pe teme de vaccinare de pe platforma” a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte SNMF.

“In contextul recentelor modificari in structura PNI se impune un constant proces de instruire/reinstruire pentru medicii vaccinatori. Acest proces de educatie continua nu este numai un deziderat profesional,dar este in acelasi timp una din cele mai clamate solicitari ale pacientilor/parintilor romani,care isi doresc medici la curent cu ultimele actualitati. Nevoia de instruire medicala a devenit recent din ce in ce mai usor de realizat, mai accesibila. O solutie ideala o reprezinta platformele educationale on-line. Programele de educatie online disponibile pe platforma FormareMedicala.ro sunt o referinta importanta pentru colegii nostri”, precizeaza Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, co-autorul cursului de Recuperarea vaccinarilor si al cursului de comunicare in procesul de vaccinare, medic primar pediatrie la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Dr. Alessandrescu-Rusescu”.
 
Ne confruntam astazi cu o situatie fara precedent in Romania. Lipsa indelungata a vaccinurilor din schema de rutina ne-a pus in situatii complicate, in care sa gandim scheme personalizate de recuperare a vaccinarilor pentru pacientii nostri, adaptate la fiecare caz in parte. Este extrem de frustrant ca, dupa ce am investit enorm in comunicarea cu pacientii, iar miscarea antivaccinala are un impact din ce in ce mai scazut, sa intalnim piedici noi in atingerea unei acoperiri vaccinale corecte la nivelul tarii. Aprovizionarea cu vaccinuri pana la cabinetul medicului vaccinator trebuie sa fie asigurata constant, fara pauze, intr-un flux continuu si pe baza de proceduri strict reglementate, siguranta pacientilor fiind obiectivul cel mai important. Suferinta cronica a medicinii primare din Romania include si suferinta medicinii preventive, al carei pion principal, medicul de familie, este principalul vaccinator astazi in Romania” a subliniat Dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte SNMF, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF si autorul principal al cursurilor de recuperarea vaccinarilor si comunicare in procesul de vaccinare.
 
Epidemia grava de rujeola cu care ne confruntam este o expresie a acoperirii vaccinale deficitare de la noi din tara. Facem eforturi deosebite impreuna cu colegii nostri epidemiologi, pediatri, infectionisti, microbiologi, specialisti in sanatate publica, pentru a stapani aceasta situatie care a adus in lumina multe deficiente ale sistemului. Vom fi in continuare alaturi de parintii care au nevoie de o comunicare sustinuta in vederea formarii unei opinii argumentate privind vaccinarea.”– Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Lucru Vaccinologie al SNMF.
 
Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.
Setul de actiuni educative online propuse in cadrul Programului cuprinde cursuri si studii de caz interactive. Grupul de Vaccinologie al SNMF este responsabil pentru implementarea acestui program ce prevede instrumente adresate medicilor, asistentilor medicali si pacientilor si desfasoara actiuni in parteneriat cu asociatiile medicale si ale pacientilor.
 
Despre FormareMedicala.ro

FormareMedicala.ro este un portal de informare si educatie medicala continua pentru medici, cu peste 30 de cursuri online gratuite, 12500 de medici inregistrati si 18.000 de absolventi ai cursurilor.
 
Despre EduMedical.ro

EduMedical.ro este un portal de informare pentru pacienti dezvoltat sub egida SNMF cu un trafic lunar de 80.000+ de vizitatori unici. Sunt inregistrate peste 3000 de comentarii pe teme de vaccinare care arata preocuparea reala a parintilor de a-si forma o opinie corecta cu privire la vaccinare pe baza argumentelor stiintifice oferite de medici.
 
Despre Eduasistent.ro

Eduasistent.ro este un portal de Educatie Medicala Continua pentru Asistenti Generalisti, Asistenti Specialisti si Moase dezvoltat de asociatia Acces la Sanatate, sub egida Ordinul Asistentilor Medicali – Bucuresti. Aici sunt puse la dispozitia membrilor Ordinului Asistentilor Medicali Bucuresti cusuri online creditate EMC, informatii premium, stiri si noutati din domeniu.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Melesteanu Mihaela says:

    Sunt bine venite.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: