Gheorghita: Nu este recomandata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri impotriva COVID-19

08/04/2021
Gheorghita: Nu este recomandata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri impotriva COVID-19

Gheorghita: Nu este recomandata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri impotriva COVID-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/gheorghita-nu-este-recomandata-combinarea-a-doua-sau-mai-multe-vaccinuri-impotriva-covid-19/

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a declarat ca nu este recomandata combinarea a doua sau mai multe vaccinuri.

Potrivit Agerpres, intrebat, la TVR1, daca persoanele care au primit prima doza de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser in caz ca acesta va fi oprit de la administrare, Gheorghita a raspuns:

“Nu s-a pus problema sa se retraga complet acest tip de vaccin. (…) Daca se va decide o impunere a unei limite de varsta de la care sa nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca si exista persoane care au primit prima doza si sunt sub acea limita de varsta, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, daca se continua cu acelasi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, dupa exemplul Germaniei. (…) Mecanismul care pare a fi implicat in generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care tine de reactivitatea imuna a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care sa creasca riscul de aparitie la a doua doza. Ca atare, daca avem o persoana care a dezvoltat evenimente trombotice dupa prima doza, clar este contraindicata administrarea celei de a doua doze cu acelasi tip de vaccin, insa, nu ne asteptam ca la a doua doza sa apara aceste evenimente”.

Potrivit acestuia, neincrederea in serul AstraZeneca este ‘absolut fireasca’, dar trebuie puse in balanta beneficiile vaccinarii si riscurile bolii.

Etichete: vaccinare anti-covid, vaccin astrazeneca, combinare vaccinuri

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: