Gheorghita, despre varianta Omicron: Sunt date care sugereaza transmiterea prin aerosoli

16/12/2021

Gheorghita, despre varianta Omicron: Sunt date care sugereaza transmiterea prin aerosoli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/gheorghita-despre-varianta-omicron-sunt-date-care-sugereaza-transmiterea-prin-aerosoli/

Exista date care sugereaza ca varianta Omicron s-ar transmite si prin aerosoli, spune medicul militar Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV, care a facut din nou apel la respectarea masurilor de protectie.

“Din ce in ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar aceasta transmisibilitate probabil ca este explicata de cel putin doi factori – si anume o multiplicare a virusului mult mai accelerata, dar si o capacitate de a ocoli raspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescuta. Mai mult decat atat, sunt deja date care sugereaza si transmiterea aerogena, prin aerosoli, nu doar prin picaturi de secretie respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasa, mai ales in spatii inchise, slab ventilate”, a declarat medicul Valeriu Gheorghita, seful CNCAV, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, tarile cel mai bine protejate in fata unui val generat de varianta Omicron vor fi cele cu rate crescute de vaccinare, dar si de administrare a dozei booster.

“Ma refer in mod deosebit la impactul asupra formelor severe. Este nerelevant la acest moment faptul ca avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evolutie usoara sau asimptomatica, pentru ca in general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel putin protejate partial in urma faptului ca au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boala. Deci aceste date inca nu sunt relevante pentru ceea ce e intampla la nivel populational, acolo unde inca exista populatie vulnerabila, nevaccinata suficient. Mesajul nostru este, evident, sa nu plecam de la ideea ca noua n-o sa ni se intample, ca o scapam si de data aceasta si n-o sa ne infectam. La cat de contagioasa este aceasta varianta, din punctul nostru de vedere este putin probabil ca cel putin in zonele cu densitate populationala mare sa fie persoane care sa nu intre in contact cu acest virus. Tocmai de aceea este importanta protectia in fata acestei variante Omicron”, a mai precizat medicul militar.

Despre tulpina Omicron si amenintarile noi de sanatate publica, directorul INSP a informat ca in Romania s-au efectuat, in saptamana precedenta, 95 de secventieri. Pana la data de 15 decembrie, au fost 11 situatii cu tulpina Omicron, dintre care 10 cazuri cu etiologie clara de import.

Etichete: varianta omicron, transmitere omicron, valeriu gheorghita

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: