Furnizorii de servicii medicale private saluta initiativa MS de a introduce termenul de contributie personala

05/04/2019

Furnizorii de servicii medicale private saluta initiativa MS de a introduce termenul de contributie personala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/furnizorii-de-servicii-medicale-private-saluta-initiativa-ms-de-a-introduce-termenul-de-contributie-personala/

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private saluta initiativa MS de a introduce in Legea Sanatatii termenul de contributie personala.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a salutat initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce in Legea Sanatatii termenul de contributie personala.

“Termenul de coplata folosit in ultimele doua zile pentru a defini contributia personala este unul nepotrivit, intrucat sunt doua situatii distincte. Coplata este legiferata si se aplica potrivit normelor actuale. In acest moment discutam despre contributie personala ca aport absolut necesar pentru o functionare optima a sistemului medical, in beneficiul pacientilor. Subfinantarea si gestionarea ineficienta a banilor din sistemul medical sunt doua aspecte care genereaza o dezbatere continua cu privire la serviciile de sanatate. Apar si se dezvolta proceduri noi – investigatii, tratamente, medicamente etc. – si necesitatea de investitii este constanta daca vrem sa servim obiectivul enuntat – un act medical de calitate. In acest context, presiunea pe buget este in crestere, iar solutiile nu doar ca sunt de dorit, ci este o nevoie urgenta de a fi identificate si aplicate”, a declarat Cristian Hotoboc, presedintele PALMED, intr-un comunicat de presa.

In comunicatul citat mai scrie ca este nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical.

De asemenea, PALMED sustine ca, acolo unde exista diferente intre costul decontat si cel real, acestea pot ajunge pana la 70%.

Continut educational:

“In sens strict, contributia personala este definita ca ‘parte cu care contribuie cineva la o actiune sau la o cheltuiala comuna’. In practica, contributia personala vine sa acopere diferenta argumentata anterior, existenta sau viitoare, cu scopul cresterii beneficiilor primite. In termeni specifici sectorului medical, contributia personala ar putea reprezenta o suma platita in mod direct pentru servicii medicale, tratament si medicatie. Pentru sumele astfel incasate, furnizorii de servicii medicale si medicamente elibereaza facturi. Beneficiile unei astfel de reglementari sunt pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung, intr-un sistem care raspunde tot mai greu nevoilor pacientilor”, se mai precizeaza conform sursei citate.

Astfel, reprezentantii PALMED afirma ca bugetul public de asigurari de sanatate ar putea fi degrevat de o parte a cheltuielilor pe care le are si le-ar avea pentru servicii in lipsa contributiei personale.

Declaratiile vin dpa ce joi au aparut urma discutiilor in spatiul public in contextul proiectului de OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii.

Etichete: palmed, servicii medicale private, coplata, legea sanatatii

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie, voluntari in cadrul DSP Arad in lupta cu Covid-19

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, noul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania

Reglementari noi privind acordarea serviciilor medicale pentru pacientii cu COVID-19 | Rolul medicilor de familie

Bolnavii de tuberculoza si tratati la domiciliu vor beneficia de o indemnizatie de hrana

Germania face pregatiri pentru campania de vaccinare anti-Covid inainte de finalul anului