Focar de hepatita A intr-o comuna din Vrancea. 150 de cazuri inregistrate si 400 de persoane vaccinate

14/08/2015

Focar de hepatita A intr-o comuna din Vrancea. 150 de cazuri inregistrate si 400 de persoane vaccinate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/focar-de-hepatita-a-intr-o-comuna-din-vrancea-150-de-cazuri-inregistrate-si-400-de-persoane-vaccinate/

hepatitaaUn focar de hepatita A dintr-o comunica din Vrancea poate duce la amanarea inceperii anului scolar.

Conform Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, primele cazuri de hepatita virala A in localitatea Slobozia Bradului  din Vrancea au fost inregistrate in primavara acestui an.

La inceputul lunii iulie erau inregistrati 74 de bolnavi iar in prezent, numarul este dublu, adica 150 de cazuri de hepatita A.  

Toti bolnavii sunt copii si au fost internati in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta ”Sfantul Pantelimon” din Focsani.

“Majoritatea celor internati in Sectia de Boli Infectioase sunt copii, care s-au prezentat cu varsaturi si dureri abdominale. Ei au fost spitalizati, iar dupa perioada de spitalizare au plecat acasa cu tratament si regim hepatic”, a declarat Alina Cosma, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean din Focsani, conform Mediafax.

Medicii epidemiologi de la DSP Vrancea spun ca focarul de hepatita A din Slobozia Bradului are ca sursa lipsa de igiena.

“De cand au aparut primele cazuri de hepatita A, noi am declansat o ancheta epidemiologica. Sursa infectiei este igiena precara, nu se spala pe maini, se joaca, apoi mananca unii dupa altii. Am discutat cu ei, dar nu vor sa inteleaga ca trebuie sa se spele, ei tot dau vina pe apa din comuna, dar am luat probe, iar apa este conforma. Acum sunt focare familiare cauzate de focarul de comunitate. Noi am dat substante dezinfectante prin medicii de familie si la scoala. Am facut educatie sanitara la scoala si am apelat la sprijinul autoritatilor locale. Acum se face vaccinarea contactilor”, a declarat Janina Lazar de la DSP Vrancea, citata tot de Mediafax.

Pana acum, peste 400 de persoane au fost vaccinate impotriva hepatitei A.

Primarul din aceasta localitate a afirmat ca se ia in calcul si varianta de a solicita Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea amanarea inceperii anului scolar in unitatile de invatamant din localitate.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial