FNPMF: Modificarile Contractului Cadru afecteaza grav cabinetele de medicina de familie

06/03/2015

FNPMF: Modificarile Contractului Cadru afecteaza grav cabinetele de medicina de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fnpmf-modificarile-contractului-cadru-afecteaza-grav-cabinetele-de-medicina-de-familie/

mediciIn atentia Domnului Presedinte al CNAS dr. Vasile Ciurchea. In atentia Domnului Director General, Radu Tibichi

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, considera ca Proiectul de Norme si modificarile Contractului Cadru, aparute pe transparenta legislativa a site-ului CNAS, afecteaza grav cabinetele de medicina de familie si
liberalismul medicilor de familie.

Acest proiect este impotriva dezvoltarii independente a cabinetelor medicilor de familie, ingradeste libera practica a medicilor si limiteaza implicit adresabilitatea pacientilor la medicii de familie. Sub impresia ca se va da posibilitatea de a se deschide noi cabinete de medicina de familie, chiar cu numar redus de pacienti pe o lista, de fapt se favorizeaza intrarea in sistem a lanturilor de cabinete si purtarea pacientului intre cabinete, cheltuindu-se banii publici, fara nicio justificare.

Cabinetele medicale de medicina de familie, trebuie sa aiba un numar minim de asigurati pe lista -800 actual, pentru a putea sustine cabinetul din punct de vedere financiar.

Asa numitul buget per capita 50%, actual, este de fapt un buget de intretinere a cabinetului pentru plata tuturor utilitatilor –gaz, apa, lumina, lemne, salarii, impozite, materiale sanitare, asigurari de mal praxis, cursuri EMC dar si contracte pentru deseuri, softuri, mentenanta, medicina muncii, cu care suntem impovarati.

Veniturile cabinetelor si implicit a medicilor de familie, au scazut an de an, datorita inflatiei, datorita cresterii salariale pentru angajati, in conditiile in care bugetul pentru medicina de familie nu a crescut din 2012.

Un cabinet trebui sa fie functional si atunci cand, teoretic nu intra nimeni pe usa, pentru a solicita servicii medicale.

La fel cum exista armata fara sa fie razboi, sau pompieri fara sa fie foc zilnic, tot asa un cabinet trebuie sa fie sustinut material, pentru a functiona in bune conditii, zilnic.

Desfiintarea comisiilor mixte de la CNAS, este inca un pas impotriva profesiei liberale, stiindu-se ca stabilirea necesarului de medici si a numarului mediu de pacienti sunt practici implementate de mult in tarile europene,mentinand echilibrul
intre cererea si oferta de servicii medicale.

Desfiintarea comisilor mixte, deschide usa abuzurilor  practlcn anticoncurentiale si haos Ia nivelul medicinii de familie cu riscul, devenit aproape certitudine, de a falimenta o buna parte a cabinetelor medicale.

In contextul actual al modificarilor propuse, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, sustine:

1.    Procentul actual 50%-50% – capita I serviciu .

2.    Mentinerea numarului minim de 800 asigurati/lista, pentru incheierea unui contract cu CNAS si calcularea necesarului de medici la numarul optim de 1800 de pacienti, cu mentinerea comisiilor mixte.

3.    Valoarea minim garantata 5,3 PC si 3-PS

4.    Mentinerea numarului de domicilii la media de 21/luna.

5.    Documentele de suport neplatite de contractu! cu casa, vor intra in plata directa de solicitant.

6.    Plata la inscrisi – motivat de servicile pentru neasigurati, neconcordantele mari    ale SIUI-ului, precum si faptul ca trebuie mentinuta functionalitatea cabinetului si pentru acestia – vezi acordarea serviciilor din pachetul minimal in timpul orelor contractate cu casa.

7.    Plata  de  catre  solicitant  a  serviciilor  la  cerere,  cu posibilitatea  de  a li  se elibera retete sau bilete de trimitere, la care au dreptul asiguratii.

8.    In afara programului contractat cu casa de asigurari(in medie 7 ore/zi si 5 zile/saptamana), fiecare cabinet medical, isi va desfasura activitatea conform deciziei asociatului unic/medicul titular, fiind o practica independenta,    autorizata legal in Romania si care nu poate fi ingradita de acte administrative.

Dr. Elena-Angela Mazdrag
Presedinte FNPMF

20 Comentarii

 1. Trufil Elena says:

  Locuesc in com. Varasti Jud. Giurgiu cu 7000 de famili plus sat Obedenisi sat DObreni cu un singur medic de familie,care se sta la rind de la ora 9dimineata pina la 17 a venit un medic si doamna dr.Doina medicu de familie nu vrea sa lase pacienti sa mearga si la dumnealui le spune diferite vorbe urite adresate dl.Dctor dr. Doina are virsta de 60 ani ci de facut in cazu asta, va rog ajutatine astept raspuns.

  • DOKTOR says:

   DOMNULE MEDICII DE FAMILIE AR TREBUI SA MEARGA PANA LA 80 DE ANI,sau pana il mai duce mintea,bineinteles legal,cu avizul colegiului medicilor Romania,conform legii ar trebu medical de familie angajat al unor unitatii private de tip SRL,SA sau de tip asociatie familiar,ar trebui si dupa varsta de pensionare sa mai poata lucre doar,este profesie liberal medicina de familie,ma refer la medicii din mediul rural,nu la cei din Urban.

 2. Mihai V says:

  Buna seara;am citit multe din cele postate pe forum;sunt medic de familie recent intors dintr-o tara a UE ;dupa 5 ani sistemul medical arata jalnic;CAS fac legea,taie si spinzura,nu platesc servicii si nu actualizeaza baze de date ;punctul este mai mic decit acum 5 ani-cred ca acestea sunt prioritati nu ca noi cei care vrem sa facem un cabinet nou de MF sa stringem minim 800 pacienti;Acum 5-6 ani cind sistemul abia incepuse era altceva dar acum?Dumneavoastra cei care aveti 2000 paienti daca ar fi sa o luati de la inceput in conditiile de azi cum stringeti 800 de asigurati/pacienti in 3+3 luni?Va luptati pentru false probleme si frica de concurenta;medicii care vor sa intre in sistem trebuie sa “cumpere”liste care costa 20-30000 euro in Bucuresti.Cred domnilor medici titulari de cabinete MF sa va ginditi cum sa faceti sa nu mai existe 3 tipuri de formulare ptr CM,bilete trimitere specialisti/analize,cum sa reducem din nr de “registre”care ne impovareaza,cum SIUI-ul sa faca rapid validat=rea unui pacient transferat si nu dupa 2-3 luni;saluptati ptr marirea punctului /platile consultatiilor pacientilor care considera MF piata,si incetarea abuzurilor si controalelor de la CAS ,Dir Sanitara .Asta sa propuneti Ministrului Sanatatii;concurenta nu ne place am vazut de cind m-am intors ca sunt zeci de pacienti cu retete copy /paste de ani de zile ,care nu au avut macar o TA masurata.
  Sa fim decenti fiecare din noi are dreptul sa incerce sa-si faca un cabinet chiar daca unora din noi nu ne convine.O seara placuta si ar fi bine sa incetati cu impulsurile de mobilizare ptr o cauza care nu va face cinste.

 3. ioana says:

  Dragi medici tineri ce spuneti daca am face si noi o petitie sa ne cerem si noi drepturile? Medicii cu experienta ameninta ca vor pleca…… Dar cati medici tineri au plecat pana acum din tara ca nu au putut sa patrunda pe aceasta “piata” unde medicii cu experienta detin asa cum a spus si purtatorul de cuvant al Prim Ministrului “MONOPOLUL”? De ce ii preocupa atat de tare pe medicii cu experienta faptul ca nu am putea sa ne sustinem cabinetele daca avem sub 800 de pacienti? Cine nu va rezista isi va inchide singur cabinetul, stimati colegi. Va ingrijorati atata ca o sa ajungem noi, cei tineri, angajati in clinici private….. dar cei care sunt in prag de pensionare si isi deschid SRL si angajeaza pe nimica toata un medic tanar nu se pune? Nu uitati ca dumneavoastra( medici cu experienta) nu ati fost obligati sa intocmiti o lista cu 800 de pacienti in 6 luni, pentru ca ati preluat pacientii din dispensarele care existau inanti de ’90.

 4. dumitra aurica says:

  nr de consultatii /zi in Germania de ex este atat cat e nevoie 100-190 cons/zi dr are trei asistenti care se ocupa de planificri investigatii, recoltari- programarea lor… de ce aceptati un nr fix de consultatii /zi ?Aici este zic eu problema nu mancatoria dintre noi vrem performante dar nimeni nu spune pretul aparaturii si in cat timp il amorsam? Vrem medici buni care sa se ocupe de pacienti dar nu ii lasam sa lucreze ca depasesc nr/zi vrem preventie dar …care este solutia?

 5. moiceanu georgeta says:

  dar nimeni nu aminteste de medicii de familie cara lucreaza nu 7 ore ci8-10 ore si continua si acasa ,care nu are concediu de odihna,care este medicul dar si prietenul pacientului;ati vazut multi astfel de; chiulangii; ,;plini de bani;care viziteaza o gramada de tari exotice ,asa cum fac majoritatea bietilor bugetari?

 6. Gavriliu Eugen says:

  ptr. ady oprita:a explodat “invidia medicorum”in d-voastra,nu confundati medicul de familie (o persoana) cu institutia (CMI) care primeste contravaloarea serviciilor prestate.Daca nu intelegeti alocarea anumitor fonduri,de ce CMI are program de cabinet si de teren(5+2 sau6+2)=>ca sunteti depozitarul unor informatii trunchiate si este necesara o grabnica reparare.

 7. adriana says:

  Sunt medic de familie si vreau sa va spun, ca nu imi pot practica meseria datorita faptului ca nu am bani pentru a cumpara lista de pacienti.Ar trebui facut ceva pentru ca si noi cei tineri sa putem fi integrati in sistem.Din pacate in Romania nimeni numai are nevoie de medicii de familie/generalist tineri. De ce se mai scolarizeaza pe medicina de familie daca tot nu au nevoie de noi?

 8. stefan constantina says:

  CNAS,MS,GUVERN LASATI-NE,NE LASATI?…. SUNTEM SI ASA DESTUL DE STRESATI DE SIUI, DES, CEAS,SIPE, ETC. ETC.,NE-ATI TRANSFORMAT IN FUNCTIONARI PUBLICI, LUCRATORI IT,CONTABILI, NE DISPRETUITI PRIN ATITUDINEA SI MASURILE PE CARE LE LUATI ,PRIN AROGANTA REVARSATA ASUPRA NOASTRA DIN SCAUNELE PE CARE LE OCUPATI PE NEDREPT(SUNTETI NISTE POLITRUCI PUSI PE CAPATUIALA SI VA BATETI JOC DE O PROFESIE CARE SLAVA DOMNULUI PANA ACUM NU A PUTUT FI PRACTICATA PRIN DIPLOME CUMPARATE CA IN ALTE DOMENII!!!)RUSINE,RUSINE ,FACETI ROMANIA DE RUSINE;AU PLCAT 20000 DE MEDICI VOR MAI PLECA MULTI IAR RESTUL SE VOR RETRAGE LA PENSIILE DE MIZERIE PLATITE DE UN STAT MAFIOT.(CAT SE VOR MAI PLATI SI ACESTEA?)DOAMNE AJUTA-NE!

 9. dan says:

  1.mentinerea nr. minim de inscrisi este si a fost din bun start in mod evident o conditie absolut incorecta .va e frica ca va pleca pacientii ???haide fiti onesti va e frica sa puneti osul la treba , buna era masura asta comunustoida de ‘legare de glia cabinetului’daca voi v-ati aranjat de ce sa mai vina si altii nu-i asa??Traiasca numarul Traiasca ‘per capita’.Cite zeci sute de mii de pacienti nu au fost niciodata la medicul lor de familie dar pe ‘NR’lor a-ti incasat bani,a-ti facut de curiozitate un calcul minimal sa vedeti citi bani v-au intrat in buzunare ‘per aceste capita’ pe care sint convins ca pe multi nici macar nu mai stiti cum arata?? Fiti performanti profesionali,purtativa civilizat,incercati sa ‘uitati’ de biletele de trimitere si sigur oamenii vor ramine ai vostrii fara frica ca acum pot pleca la altul pt. ca poate ‘functiona’ si cu mai putin pacienti pe lista.Nu va suparati dar oricine in aceasta lume e platit pt. ceea ce FACE si nu pt faptul ca un nume figureaza pe o lista.TREZITIVA si nu mai fiti ipocriti.PS comparatia cu armata si pompierii e cel putin jenanta daca nu chiar ricola si absolut imorala.Rusine ca ai putut chiar sa o gindesti nu mai zic sa o si scrii.

  • s. maria says:

   Nu stiu cu ce va ocupati d-le Dan(desi am o banuiala ca sunteti ori de la armata ori pompier), dar va asigur ca habar nu aveti ce inseamna Medicina de Familie ,ce face un medic de familie si cum functioneaza un Cabinet de MF.Si va mai spun ceva ce iarasi se pare ca nu stiti:ca sa ajungi medic de familie trebuie sa treci un examen unde nu se prezinta si nu reusesc decat cei mai buni,apoi,daca treci acest examen trebuie sa inveti inca cel putin 9 sau 11 ani dupa terminarea liceului,apoi zilnic sa citesti ca sa ramai conectat la toate schimbarile care apar in domeniu si sa fii la zi cu noutatile,caci altfel nu poti sa practici medicina de calitate, altfel spus,in aceasta profesie trebuie sa inveti tot timpul si niciodata nu e de ajuns..

 10. Lili Dumitru says:

  Poate veti crede ca e o fantezie…..dare exista medici de familie care isi respecta programul,merg la domicilii si isi respecta pacientii!

  Si acest lucru sa intampla ca o normalitate,fara a cere remuneratii ,cadouri sau servicii!Incredibil,nu?
  Va pot prezenta o doamna doctor tanara,35 ani,numai zambet si foarte bine pregatita care chiar are grija de oameni!
  Da!Recolteaza analize daca nu e asistenta,pune perfuzii si…zambeste!

  Cautati-o pe strada Vatra Luminoasa si va veti convinge ca sunt si medici de familie aporopiati de pacienti si care isi iubesc meseria!

 11. ileana mateescu says:

  Problema medicilor din Romania si a romanilor in general, este lipsa de unitate, solidaritate. Diferenta dintre un medic platit cu salariu fix si un medic de familie este aceea ca medicul de familie are de platit numeroase taxe, utilitati, salarii, ajungind in final la o suma lunara comparabila cu a unui medic salariat de la buget. Priviti problema global si in interesul tuturor specialitatilor, precum si a pacientilor. Situatia ramine neclara, nu se doresc clarificari si delimitari precise intre particular si buget tocmai pentru a incurca lucrurile in continuare. Medicii in general in Romania nu sint respectati si nu au statutul firesc acestei bresle. Si aceasta datorita sistemului care incurajeaza platile informale si mentinerea unui nivel de plata oficiala a medicilor la un nivel ridicol, jignitor de jos.

 12. chisclaudiadeniseivonne says:

  pt ady oprita-,,sa ridice salarii de 6000-1000ron/luna,,- este o idee gresita in sensul ca nu e vorba de salariu ,,in mina,,-sa nu uitati ca un cabinet trebuie intretinut as cum se intretine locuinta(vezi darile lunare)pe cind medicul care lucreaza in spital nu are acesta ocupatie…

 13. ocpoc says:

  Adică sa nu se schimbe nimic….ba nu sa se dea bani mai multi pentru capita ca de băgat bilanțuri si domicilii din burta e mai greu de când cu introducerea cardului; si spor de sedentarism pentru medicii dispecer care nu se ridica de pe scaun de la 9 când intra in cabinet pana la 12 când o iau la fuga spre casa…pardon domicilii vreau sa spun; asta in cazul in care se duc la serviciu zilnic(prin
  locurile “mai ascunse” ajung 2-3 zile “lucru” pe saptamana. Sa lăsam pacienți cu zecile sa stea la ușă unui doctor plătit bine per capita si care beneficiază de singurul serviciu medical- banda rulanta de rețete compensate eventual o măsurare de TA odată sau de 2 ori pe an;ce riscograma ce management domnule, un regim fara sare si grăsimi spuse din coltul gurii sunt suficiente.

 14. ady oprita says:

  Medicul de familie ar trebui platit la performanţă adica la serviciul medical prestat nu inteleg de ce sunt alocati bani pentru capitatie adica la numarul de persoane inscrise pe listele medicului . In acelasi timp medicul de familie ar trebui sa lucreze 7 ore pe zi cel putin 5 zile pe saptamana lucrul acesta nu se intampla in realitate ! Nu este normal ca un medic de familie sa ridice salarii de 6000–1000 ron / luna iar un medic chirurg , ATI urgenta etc sa aiba un salariu 1900-2100 ron medicii trebuoe platiti la performanţă profesionala

  • s. maria says:

   se pare ca lumea nu pricepe ca banii care vin la Cab de MF de la CJAS ,nu sunt numai pt medic :din ei se plateste asistenta, contabila, femeia de serviciu,gaz, curent,apa,taxe la stat dupa salariile angajatilor,taxe pt. venitul medicului,consumabile, medicamente,soft-uri,reparatii ,etc,si abia ce mai ramane e venitul medicului.

   • stefan constantina says:

    STIU MAI ,”CREDETI CA NU STIU”,TOTI STIU DAR S-AU PUS PE NOI MEDICII DE FAMILIE,VOR LANTURI DE CAB. DE MF.CARE SA FIE SURSE DE TRIMITERI PENTRU LANTUIRLE DE CLINICI PRIVATE SAU NU ,SA IA BANII PROSTILOR CARE CONTRIBUIE LA FONDUL CASS,IAR BOLNAVII SA FIE PLIMBATI DIN CABINET IN CABINET FARA CA IN FINAL SA SE ALEAGA MACAR CU UN DIAGNOSTIC SI UN TRATAMENT CORECT.TRAIASCA STATUL DE “DREPTI”

 15. ciudin maria says:

  Ceea ce complica si mai mult existenta medicilor de familie este noul cod fiscal,care modifica plafonul platii de cas la 5 salarii medii pe econonmie.Deci la suma care ne va ramine dupa ce se scad toate cheltuielile, vom plati cas la tot venitul net(cei care sintem pfa, adica aproape toti)

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta