FibroScan-ul, aparatul care inlocuieste biopsia hepatica cu o investigatie simpla

03/03/2022
FibroScan-ul, aparatul care inlocuieste biopsia hepatica cu o investigatie simpla

FibroScan-ul, aparatul care inlocuieste biopsia hepatica cu o investigatie simpla

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fibroscan-ul-aparatul-care-inlocuieste-biopsia-hepatica-cu-o-investigatie-simpla/

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara este printre putinele unitati sanitare din vestul tarii care au in dotare un FibroScan. Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialistii spitalului pot spune cat de afectat este ficatul unui pacient.

Potrivit unui comunicat emis de unitatea medicala, aparatul permite depistarea, cuantificarea si monitorizarea fibrozei ficatului intr-un mod rapid si eficient.

“Fibroza ficatului este o acumulare in exces de tesut cicatricial, nefunctional, care apare atunci cand vorbim de hepatite, ciroza, boli de ficat cu icter prelungit, hepatopatie alcoolica, steatoza hepatica non-alcoolica sau cand se face o evaluare a acestui organ dupa un transplant sau dupa unele analize de sange care au rezultate in afara limitelor. Practic, dispozitivul efectueaza o procedura ce reprezinta o alternativa la biopsia hepatica, mai ales ca aceasta din urma poate avea numeroase contraindicatii si multe efecte secundare.”, transmite Spitalul Victor Babes Timisoara.

“Principiul de functionare este simplu: cu cat ficatul este mai dur, cu atat gradul fibrozei e mai ridicat. Cu ajutorul unui transductor, aparatul emite unde ultrasonore spre tesutul hepatic, ulterior masurandu-se viteza cu care acestea se reflecta inapoi la sonda emitatoare. Astfel, cu cat tesutul este mai dur, cu atat unda se propaga mai repede. Elasticitatea ficatului se stabileste prin calcularea mediei a 10 astfel de masuratori”, spune asist univ dr. Bianca Cerbu – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Avantajul acestei tehnici, cea de elastrogafie hepatica, consta in faptul ca nu este dureroasa, este neinvaziva, simpla, rapida, cu rezultat imediat si nu are reactii adverse, intrucat functioneaza pe baza de ultrasunete. Procedura poate fi repetata ori de cate ori este necesar, in special pentru evaluarea rezultatelor unui tratament. Practic, se poate face o evaluare in dinamica a starii ficatului sau a eficientei tratamentului administrat.

“Cu ajutorul FibroScan-ului, medicul poate afla cu acuratete daca este vorba de o fibroza usoara sau una severa, in functie de aceste rezultate putandu-se stabili corect tratamentul. Totodata, se poate monitoriza pacientul in timp real. Elastografia hepatica cu ajutorul FibroScan-ului nu necesita o pregatire speciala si dureaza in medie 10-15 minute. Aparatul pe care il folosim in spital este de ultima generatie, dotat cu doua sonde, atat pentru evaluarea pacientilor cu constitutie normal-ponderala, cat si pentru cei supraponderali”, spune asist univ dr. Bianca Cerbu – medic primar boli infectioase Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Realizarea unei asemenea investigatii pentru depistarea fibrozei hepatice este deosebit de importanta. O fibroza hepatica avansata poate avea ca rezultat ciroza hepatica, cancerul hepatocelular, insuficienta hepatica sau hipertensiunea portala, toate aceste necesitand adesea transplant de ficat.

Potrivit unitatii medicale, investigatia cu FibroScan-ul se poate efectua in cadrul Spitalului Victor Babes Timisoara gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, de luni pana vineri, intre orele 8:30-11:30.

Etichete: FibroScan, biopsie, biopsie nedureroasa, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: