Fibrilatia atriala, prioritate in sanatate: Cardiologii, neurologii si medicii de familie solicita implicarea autoritatilor

06/06/2018

Fibrilatia atriala, prioritate in sanatate: Cardiologii, neurologii si medicii de familie solicita implicarea autoritatilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fibrilatia-atriala-prioritate-in-sanatate-cardiologii-neurologii-si-medicii-de-familie-solicita-implicarea-autoritatilor/

Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita actiuni din partea autoritatilor din sanatate si sustinere din partea decidentilor politici pentru reducerea numarului de decese si dizabilitati severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala.

Povara accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala in Romania anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce si de management modern al fibrilatiei atriale, precum si acces la tratament anticoagulant eficient.

Fibrilatia Atriala e o afectiune care apare din ce in ce mai frecvent. Practic, stim ca unul din patru romani cu varsta peste 55 de ani are fibrilatie atriala, dar din pacate nu toti stiu. Asa ca orice simptom, cum ar fi palpitatiile, senzatia de ameteala, senzatia generala de rau asociata cu un puls neregulat trebuie sa ne faca sa ne gandim ca poate avem fibrilatia atriala si sa mergem sa ne consulte un doctor.

Apare, apoi, problema tratamentului, iar aici, tratamentul trebuie sa previna formarea de cheaguri in interiorul inimii, fiindca fibrilatia atriala, prin stagnarea sangelui in inima tocmai aceasta complicatie o determina: formarea de cheaguri si accidentul vascular cerebral prin plecarea cheagului din inima si obstrurarea unei artere la nivelul creierului”, ne-a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Fibrilatia atriala creste riscul de accident vascular cerebral de circa 5 ori si este responsabila de circa 1/3 dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice. Circa jumatate dintre pacientii cu accidente vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala mor in primul an si peste 2/3 raman cu invaliditati majore. Fara tratament preventiv anticoagulant, in fiecare an, 1 din 20 de pacienti cu fibrilatie atriala va face accident vascular cerebral.

Cum putem sa prevenim?! Sigur nu prin aspirina. Aspirina nu functioneaza. Din start spun acest lucru ca sa fie clar. Deci, trebuie sa luam tratament anticoagulant. Avem doua optiuni: fie antivitaminele K, fie tratamentul anticoagulant mai nou, format din celelalte medicamente, care trebuie luat permament si care trebui foarte bine controlat de catre medic“, mai spune presedintele SRC.

Cand vine vorba de anticoagulante, unii pacienti vor lua in continuare antivitamine K, insa aici apare o alta problema. Ei trebuie sa poata face aceasta analiza, INR, de cate ori este nevoie, fara sa depinda de plafonul de investigatii al Casei de Asigurari, iar asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca in zonele rurale, accesul la un laborator este destul de complicat. Pentru anticoagulantele relativ noi, este nevoie ca acestea sa fie introduse in lista de medicamente compensate, pentru ca sunt mult prea scumpe pentru pacientul de rand”, a declarat pentru FormareMedicala si dr. Rodica Tanasescu, vicepresedintele Societatatii Nationale de Medicina Familiei.

De altfel, un rol important in preventia unui AVC prin depistarea acestei afectiuni il au medicii de familie. Pentru ca acest lucru sa se poata face util si la timp, sunt niste conditii.

Problema majora este sa depistam la timp fibrilatia atriala, inainte de instalarea unor eventuale complicatii, mai ales AVC-ul. Acest lucru inseamna ca la nivelul cabinetelor de medicina familiei sa poate fi achizitionate electrocardiografe prin facilitati fiscale sau financiare care sa permita cumpararea acestor aparate, iar pe de alta parte prin decontarea electrocardiogramei fie prin fila de buget de la paraclinic prin Casa de Asigurari de Sanatate, fie prin plata directa a pacientului. Foarte importat este sa putem depista fibrilatia atriala la timp si sa putem introduce pacientii pe tratament ca sa nu se ajunga la AVC”, a mai precizat dr. Rodica Tanasescu.

Tratamentul anticoagulant “clasic” (cu antivitamine K) reduce riscul de accident vascular cerebral cu 67% si mortalitatea cu 26%. Chiar daca accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala poate fi prevenit, mai putin de 60% dintre pacientii cu fibrilatie atriala care au indicatie de tratament anticoagulant il si iau. In plus, tratamentul anticoagulant cu antivitamine K are limitari majore: necesita monitorizare frecventa (prin INR), necesita ajustarea frecventa a dozelor, are raspuns nepredictibil, prezinta interactiuni cu numeroase alimente si medicamente. Acest tratament este eficient doar daca INR este mentinut intre 2 si 3, iar in Romania pacientii se situeaza intre aceste valori doar sub jumatate din timp.

Continut educational:

Fibrilatia atriala a fost tema unei reuniunii la inalt nivel, organizata marti, 5 iunie, la Parlamentul Romaniei de catre Societatea Romana de Cardiologie, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, cu participarea Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat si a altor reprezentanti ai sistemului de sanatate.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: