Federatia “Solidaritatea Sanitara” declanseaza proteste | Lista revendicarilor lucratorilor din Sanatate

07/01/2021
Federatia “Solidaritatea Sanitara” declanseaza proteste | Lista revendicarilor lucratorilor din Sanatate

Federatia “Solidaritatea Sanitara” declanseaza proteste | Lista revendicarilor lucratorilor din Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-declanseaza-proteste-lista-revendicarilor-lucratorilor-din-sanatate/

Biroul Executiv al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” a decis initierea procedurii privind declansarea protestelor de amploare si a stabilit calendarul primelor actiuni de protest, potrivit unui comunicat de presa.

Programul actiunilor de protest pe termen scurt:

– In perioada 07-09.01.2021 toate sindicatele membre vor inmana, in teritoriu, memoriile de sustinere a revendicarilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” parlamentarilor.

– Organizarea unor proteste (miting/pichetare) la nivel local, in fiecare judet, in fata prefecturilor, in data de 14.01.2021, de toate sindicatele membre ale Federatiei „Solidaritatea Sanitara”.

– Organizarea unui protest in Piata Victoriei in data de 14.01.2021.

– Initierea unei forme inovative de protest.

Potrivit sursei citate, actiunile de protest vor fi desfasurate pentru sustinerea urmatoarelor revendicari ale Federatiei “Solidaritatea Sanitara”:

1. Adoptarea tuturor masurilor necesare pentru protectia sanatatii si securitatii salariatilor din sanatate (echipamente, circuite, resurse materiale si umane etc.), astfel incat sa determine o reducere semnificativa a numarului de salariati nou infectati SARS-CoV-2 si, mai ales, decedati din cauza COVID-19. Masurile trebuie sa includa:

a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariatilor din sanatate in privinta vaccinarii.
b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protectie si asigurarea acestora in cantitatea necesara si la calitatea corespunzatoare.
c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacientilor COVID-19.
d. Reducerea timpului de lucru continuu in echipament individual de protectie la 3 ore.
e. Includerea COVID-19 ca boala profesionala pentru lucratorii din sanatate.

2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmas pentru copiii colegilor decedati la datorie.

3. Cresterea salariilor de baza pentru toate categoriile de lucratori incepand cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevazut de legea salarizarii pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de baza prevazuta de OUG nr. 226/2020.

4. Raportarea tuturor sporurilor lucratorilor din sanatate la salariile de baza actuale si acordarea tuturor sporurilor pentru conditii de munca la nivel maxim.

5. Acordarea stimulentului de risc pe intreaga durata a pandemiei pentru toti salariatii din sanatate.

6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevazute de lege, respectiv sporul de pana in 30%, sporul pentru combaterea epidemiei si plata orelor suplimentare, pentru toti lucratorii care inca nu au beneficiat de ele.

7. Plata garzilor cu tariful orar aferent normei de baza.

8. Reasezarea asistentelor medicale in grila de salarizare in sensul cresterii locului pe care-l ocupa in ierarhia salariala, corespunzator locului pe care-l au in echipa medicala, respectiv contributiei la tratamentul si ingrijirea pacientilor.

9. Posibilitatea lucratorilor din sanatate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (varstei de iesire la pensie) proportional cu activitatea desfasurata peste norma de baza.

Federatia “Solidaritatea Sanitara” este organizatie reprezentativa la nivelul sectorului Sanatate, avand ca membri peste 25.000 de salariati din acest sector.

Etichete: proteste sanatate, revendicari lucratori sanatate, federatia solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: