Fara amanare! Fa o programare! Peste 600.000 de romani au afectiuni reumatice

20/04/2018
Fara amanare! Fa o programare! Peste 600.000 de romani au afectiuni reumatice

Fara amanare! Fa o programare! Peste 600.000 de romani au afectiuni reumatice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fara-amanare-fa-o-programare-peste-600-000-de-romani-au-afectiuni-reumatice/

In Romania, peste 600.000 de persoane printre care 2.000 de copii, au afectiuni reumatice de tip inflamator. Mai exact, 3% din populatia tarii are un diagnostic din sfera bolilor reumatice.

La Bucuresti, Liga Europeana Impotriva Reumatismului – EULAR a lasant campania europeana “Fara amanare! Fa o programare!”. Campania are ca obiectiv principal constientizarea publicului cu privire la importanta diagnosticului precoce in cazul bolilor reumatice si musculo-scheletice si urmarea tratamentului adecvat.

Bolile reumatice si musculo-scheletice reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica, ele afecteaza aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o crestere de 45% in ultimii 20 de ani.

Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta categorie, printre care se numara poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, artroza fibromialgia, lupusul sau guta. Poliartrita reumatoida, debuteaza de obicei in jurul varstei de 40-50 de ani si afecteaza de trei ori mai multe femei, decat barbati. Durerea de spate de tip inflamator, provocata de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta si debuteaza inaintea varstei de 30 de ani.

Aceste boli au un mare impact socio-economic, ele genereaza 50% din absenteismul de la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca.

“42% dintre lucratorii romani raporteaza durere de spate datorita locului de munca, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate in randul tarilor europene. Pentru a evita instalarea deficitului functional, bolile reumatice trebuie recunoscute si diagnosticate corect inca de la primele simptome. Aplicarea timpurie a tratamentului are un rol major in reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile ale acestor afectiuni si in mentinerea sanatatii fortei de munca”, a spus conf. dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane Contra Reumatismului.

120 de milioane de pacienti in Europa

La nivel european, afectiunile reumatice si musculo-scheletale sunt o problema de sanatate si socio-economica reala, peste 120 de milioane de persoane avand astfel de diagnostice. Mai mult, acestea au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sanatate si al celui economico-social, practic ele au determinat un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, echivalent cu 2% din PIB-ul UE si cu un sfert din totalul cheltuielilor pentru sanatate. De asemenea, specialistii prezenti la eveniment au declarat si ca zilele de absenteism la locul de munca, cauzate de bolile reumatice si musculo-scheletale, insumeaza o pierdere de 650 milioane euro pe an.

“Nevoia pentru o astfel de campanie in anul 2018 este foarte mare, deoarece medicii pot acum pune un diagnostic precoce in multe dintre formele de boli reumatice si pentru ca acum putem trata cu succes acesti pacienti, inainte de aparitia dizabilitatilor functionale. Depistara precoce are beneficii reale atat pentru persoanele afectate, cat si pentru intreaga societate”, a declarat Prof. Johannes W. J. Bijlsma, Presedintele EULAR, prezent la eveniment.

Prof. dr. Ruxandra Ionescu, Presedintele Societatii Romane de Reumatologie a subliniat importanta diagnosticarii precoce, fiindca in cazul bolilor reumatice este o cursa contra-cronometru. Ea a mai spus si ca astazi, gratie, tratamentelor moderne se poate obtine remisiunea, singura conditie fiind ca medicul reumatolog sa intervina inaintea aparitia leziunilor structurale.

“Din pacate insa, de cele mai multe ori, reumatologul ajunge sa trateze pacientii cu dizabilitati deja instalate, iar în aceasta situatie, remisiunea devine imposibila. Daca persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vietii este redusa, iar activitatile zilnice si abilitatile fizice ale acestora au de suferit”, a mai spus Ruxandra Ionescu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: