Factorii externi care determina aparitia acneei

30/06/2013

Factorii externi care determina aparitia acneei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/factorii-externi-care-determina-aparitia-acneei/

In afara factorilor genetici, a cresterii productiei de sebum sau a infectiei bacteriene, exista o serie de factori externi care determina aparitia acneei.  Stresul, expunerea la anumiti factori la locul de munca precum si folosirea anumitor produse cosmetice pot cauza aparitia acneei.

Factorii profesionali

In acest caz, acneea poate fi frecventa la militari, diplomati, jandarmi, violonisti. Apasarea determinata de chipiu, guler, vioara este cauza principala a aparitiei acneei.

Acneea ocupationala indusa poate sa apara prin expunerea la uleiuri minerale, gudroane, halogeni, umezeala. In acest caz, acneea se manifesta prin leziuni neinflamatorii care pot aparea si la 6 luni de la expunere.

Factorii hormonali

Factorii hormonali sunt printre cauzele principale ale aparitiei acneei. O activitate hormonala crescuta la pubertate sau la ciclu menstrual determina aparitia acneei sau o eruptie mai accentuata.

Stresul

Un alt factor important care determina aparitia acneei este stresul. In acest caz, o masura de preventie consta in evitarea situatiilor stresante, conflictuale printr-o atitudine echilibrata.

Produsele cosmetice

Este foarte importanta alegerea corecta a produselor cosmetic pe care le folosim pentru preventia acneei. Este recomandabil sa se utilizeze produsele non-uleioase si sa se evite produsele abrazive. Este foarte importanta demachierea si curatarea tenului inainte de culcare.

Cremele solare pot sa determine aparitia acneei in cazul in care nu sunt aplicate corespunzator. Este foarte important ca pielea sa fie curatata inainte de aplicarea cremei.

Alimentatia

Dieta este considerata un factor care poate influenta aparitia acneei.  Conform cercetarilor stiintifice, consumul de lapte poate cauza prezenta acneei in cazul anumitor persoane.

Expunerea la caldura si umezeala

Un tip particular este acneea tropicala (acneea estivala, acneea de Mallorca) produsa prin expunerea la caldura, umezeala, utilizarea inadecvata a cremelor cu factor de protectie solara. Leziunile acneice apar la nivelul umerilor, decolteului, bratelor.

In cazul in care pacientul observa o accentuare a leziunilor acneice prin expunerea la anumiti factori la locul de munca, prin folosirea anumitor produse cosmetice sau prin expunerea temepraturi ridicate si umezeala trebuie sa se adreseze medicului pentru un diagnostic corect.

 

Mai multe informatii despre simptomele, diagnosticul si tratamentul acneei puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in Acnee”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animlelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza

Comisia Europeana: Pacientii spitalizati ar trebui testati atat pentru Covid-19, cat si pentru gripa in sezonul gripal