Factorii de risc comportamentali cauzeaza peste jumatate din totalul deceselor din Romania

24/10/2023
Factorii de risc comportamentali cauzeaza peste jumatate din totalul deceselor din Romania

Factorii de risc comportamentali cauzeaza peste jumatate din totalul deceselor din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/factorii-de-risc-comportamentali-cauzeaza-peste-jumatate-din-totalul-deceselor-din-romania/

Mai bine de jumatate din totalul deceselor din Romania pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, spune consilierul prezidential Diana Paun. Printre acestia sunt: dieta neadecvata, consumul de tutun si de alcool, dar si activitatea fizica scazuta.

“Cercetarile internationale demonstreaza din ce in ce mai evident impactul pe care educatia il are asupra rezultatelor sanatatii. O populatiei mai bine educata de la cele mai fragede varste se bucura de o sanatate mai buna pe tot parcursul vietii datorita pe de o parter accesului la venituri mai mari, dar si a atentiei acordate determinantilor sanatatii, generand implicit mai putine costuri de ingrijire a sanatatii. Cu totii stim ca bolile responsabile de costurile in crestere ale asistentei medicale precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare ar aparea la o treime pana la jumatate din ratele actuale, daca populatia ar avea niveluri mai inalte de educatie in mod special in domeniul nutritional. In Romania peste jumatate din totalul deceselor poate fi atribuita factorilor de risc comportamentali care includ dieta neadecvata, consumul de tutun si de alcool dar si activitatea fizica scazuta”, a declarat Diana Paun, potrivit Agerpres.

In opinia sa, promovarea politicilor de sanatate cu accent pe preventie si educatie pentru sanatate trebuie sa constituie un obiectiv central al oricarui sistem de sanatate si al oricarui sistem de educatie.

Totodata, consilierul prezidential mai considera ca educatia pentru sanatate, care o include implicit pe cea nutritionala, reprezinta o componenta fundamentala a sistemului de educatie.

“Demersul de a introduce educatia pentru sanatate ca materie in scoli este unul vechi care a fost lansat la nivelul Administratiei Prezidentiale. (…) Personal, imi doresc foarte mult ca aceasta materie sa se regaseasca in curricula, nu ca materie optionala, ci ca materie obligatorie. Un copil bine educat si mai ales bine ingrijit devine un adult sanatos pregatit pentru o lume complexa si din ce in ce mai competitiva”, a mai precizat Diana Paun.

Etichete: decese romania, factori de risc comportamentali, diana paun

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: