FACIAS cere schimbarea politicii de personal si recunoasterea garzilor ca vechime in munca

07/11/2018

FACIAS cere schimbarea politicii de personal si recunoasterea garzilor ca vechime in munca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/facias-cere-schimbarea-politicii-de-personal-si-recunoasterea-garzilor-ca-vechime-in-munca/


Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita Ministerului Sanatatii rezolvarea crizei garzilor de noapte efectuate de personalul medical din spitale si centrele de urgenta.
Conform unui studiu al Federatiei Solidaritatea Sanitara, in Romania o garda dureaza in medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii romani au muncit mai mult de 24 de ore in continuu. Un medic de urgente ajunge sa faca intre 5 si 10 garzi pe luna, se arata intr-un comunicat al FACIAS.

“Acest lucru pune in pericol viata medicilor, care nu mai au timp de refacere, fiind si unul dintre motivele plecarilor tot mai dese din sistemul medical romanesc. Zeci de cadre medicale si-au pierdut viata in timpul garzilor sau imediat dupa incheierea acestora. In acelasi timp este pusa in pericol viata pacientilor, personalul epuizat fizic fiind evident in imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate”, scrie conform sursei mentionate.

Conform sindicatului Sanitas cauzele acestei crize sunt: nerespectarea normativului de personal, cresterea numarul de pacienti pe timpul garzilor, lipsa de candidati pentru spitalele din teritoriu, practica unor manageri de a nu angaja personal suplimentar.

Continut educational:

In comunicatul citat, FACIAS cere ministrului Sanatatii si factorilor de decizie la nivel de spitale schimbarea politicii de personal si recunoasterea garzilor ca vechime in munca.

Reamintim ca, de curand, un medic din Craiova a identificat, cu ajutorul colegilor din tara, 43 de doctori care au decedat prematur, in garzi sau dupa ele, in timpul serviciului sau imediat dupa si face apel la medicii-parlamentari sa sustina legislativ recunoasterea orelor de garda ca vechime in munca.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati