Experti: Pandemia putea fi evitata | Sunt necesare reforme ale sistemelor de alerta si prevenire

13/05/2021
Experti: Pandemia putea fi evitata | Sunt necesare reforme ale sistemelor de alerta si prevenire

Experti: Pandemia putea fi evitata | Sunt necesare reforme ale sistemelor de alerta si prevenire

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/experti-pandemia-putea-fi-evitata-sunt-necesare-reforme-ale-sistemelor-de-alerta-si-prevenire/

Pandemia de COVID-19, care a dus la decesul a peste 3,3 milioane de persoane, la zeci de milioane de infectari cu noul coronavirus si a afectat economia mondiala, ”putea fi evitata”, sustine o echipa de experti independenti mandatati de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza AFP, Reuters si Agerpres.

Intr-un raport publicat de curand, acestia denunta un ”veritabil Cernobil al secolului al XXI-lea” si solicita urgent reforme ample ale sistemelor de alerta si prevenire.

OMS ar fi trebuit sa declare epidemia cu noul coronavirus declansata in China o urgenta internationala mai devreme de 30 ianaurie 2020, intrucat luna care a urmat a fost ”pierduta”, iar tarile nu au reusit sa ia masuri ferme pentru a stopa transmiterea virusului, precizeaza raportul expertilor, potrivit Reuters.

Desi contine critici aspre, raportul nu pune responsabilitatea asupra unui singur vinovat. Dimpotriva, ”situatia a fost cauzata in urma unei multitudini de esecuri, lacune si intarzieri de planificare si raspuns” in fata pandemiei, a subliniat Ellen Johnson Sirleaf, unul dintre copresedintii acestui panel.

”Este clar ca asocierea unor alegeri gresite din punct de vedere strategic, a unei lipse de vointa in abordarea inegalitatilor si a unui sistem lipsit de coordonare a creat un cocktail toxic care a permis pandemiei sa se transforme intr-o criza umana catastrofala”, se mai spune in raport, conform Agerpres.

Constituit de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, panelul independent, alcatuit din 13 experti, a petrecut ultimele opt luni analizand modalitatea de propagare a pandemiei si masurile luate de agentia sanitara si de state pentru a raspunde crizei sanitare.

De altfel, in repetate randuri, OMS a fost criticata pentru modalitatea in care a reactionat. A fost acuzata de Statele Unite ca ar fi fost extrem de indulgenta cu China, tara unde a aparut prima data noul coronavirus, si ca a declarat cu intarziere starea de urgenta sanitara. La randul sau, China a fost acuzata ca ar fi incercat sa camufleze epidemia.

Grupul de experti recomanda guvernelor si comunitatii internationale sa adopte fara intarziere un ansamblu de reforme vizand transformarea sistemului mondial de pregatire, alerta si raspuns in fata pandemiilor.

In acest scop, raportul propune mai multe variante, printre care crearea unui Consiliu mondial de lupta impotriva amenintarilor sanitare, precum si instituirea unui nou sistem mondial de supraveghere, fondat pe ”o transparenta totala”. Acest sistem va oferi OMS autoritatea de a publica imediat informatii legate de epidemiile susceptibile de a conduce la izbucnirea unei pandemii fara sa mai fie nevoie de a solicita aprobarea statelor membre, mai relateaza sursele citate.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: