Experti internationali: Pandemia de coronavirus a expus fragilitatile OMS

20/01/2021
Experti internationali: Pandemia de coronavirus a expus fragilitatile OMS

Experti internationali: Pandemia de coronavirus a expus fragilitatile OMS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/experti-internationali-pandemia-de-coronavirus-a-expus-fragilitatile-oms/

Un raport intocmit de mai multi experti independenti arata ca pandemia de coronavirus a expus fragilitatile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o institutie cu mijloace insuficiente si cu o putere limitata in fata statelor, informeaza AFP.

Potrivit raportului, OMS si China ar fi putut sa actioneze mai repede si mai ferm pentru a alerta omenirea in ianuarie 2020, scrie si Agerpres.

Documentul arata si faptul ca OMS “nu a fost inzestrata cu mijloace suficiente pentru a indeplini ceea ce se asteapta de la ea” si ca aceasta agentie din cadrul ONU nu detine nicio putere de constrangere.

“In cele din urma, OMS nu are puterea sa faca sa se respecte ceva, oricare ar fi acel lucru, sau sa ancheteze. In cazul aparitiei unei boli noi, singurul lucru pe care OMS poate sa il faca este sa ceara sa fie invitata (in acea tara, n.r.) si sa spere ca va fi invitata “pe cont propriu” intr-o tara”, a declarat Ellen Johnson Sirleaf, o fosta presedinta a Liberiei care face parte din acest grup, potrivit surselor citate.

Tot conform raportului, Grupul independent considera frapanta puterea limitata a OMS in cazul aparitiei unor boli, mai ales in ceea ce priveste posibilitatea de a implementa pe plan local mijloace de sprijin si de limitare.

“Apelurile la cooperare sunt insuficiente pentru a se asigura o participare efectiva a statelor (…) cu disciplina, transparenta, responsabilizarea si rapiditatea dorite”, se afirma in acelasi raport.

“Toate statele membre isi indreapta atentia spre OMS pentru a obtine un leadership, o coordonare si recomandari, dar nu ii confera autoritatea, accesul si finantarea necesare pentru a reusi. Este clar ca acest model nu functioneaza”, a declarat Ellen Johnson Sirleaf.

Totodata, grupul de experti mai considera ca sistemul mondial de alerta pandemica nu este adaptat nevoilor actuale.

“Agentii patogeni pot sa se deplaseze in cateva minute si in cateva ore, nu in cateva zile si cateva saptamani”, a ironizat Helen Clark, fost prim-ministru neozeelandez, care a subliniat ca sistemul de alerta pare sa provina dintr-o era analogica depasita si ar trebui sa fie adaptat la era digitala.

“Abia la o luna dupa ce alarma a fost data la Wuhan, sistemul international a facut sa rasune cea mai puternica alerta a sa” pentru a anunta o epidemie, a mai adaugat ea.

Concluziile finale ale grupului de experti independenti vor fi publicate in luna mai si vor fi prezentate in fata adunarii generale a ONU.

Etichete: pandemie coronavirus, organziatia mondiala a sanatatii, oms, sistem alerta epidemie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: