Evaluare imagistica pentru monitorizarea riscului de tromboza la pacientul post-COVID

20/05/2021
Evaluare imagistica pentru monitorizarea riscului de tromboza la pacientul post-COVID

Evaluare imagistica pentru monitorizarea riscului de tromboza la pacientul post-COVID

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/evaluare-imagistica-pentru-monitorizarea-riscului-de-tromboza-la-pacientul-post-covid/

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ Timisoara au initiat un proiect prin care pacientii post-COVID sunt investigati imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler, care permite evaluarea fluxului de sange in timp real si care ajuta la monitorizarea riscului de tromboza la aceasta categorie de pacienti.

“Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, indeosebi la venele inferioare, este importanta in cazul pacientilor imobilizati o perioada lunga la pat, care au factori de risc vascular ce implica staza venoasa sau tare asociate. In cazul lor exista riscul de a dezvolta tromboza venoasa profunda, adica infundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sange). In cazul pacientilor COVID-19 am depistat numeroase situatii de embolism pulmonar si unul din factorii de risc inalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasa profunda”, a declarat medicul radiolog Antonio Fabian, de la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara, intr-un comunicat de presa.

Ecografia de tip Doppler este noninvaziva, noniradianta si poate fi executata la patul bolnavului. O asemenea investigatie imagistica dureaza intre 20 – 30 de minute si poate fi efectuata de mai multe ori fara ca sanatatea pacientului sa fie afectata.

“Folosim aceasta tehnica de ecografie vasculara pentru doua categorii de pacienti. Prima o reprezinta cei internati in spital si imobilizati la pat, vorbim de pacientii in Terapie Intensiva sau in saloane, si cei in reevaluare post-COVID. Acesti pacienti au un risc major de a dezvolta tromboza vasculara periferica. Aceasta tehnica ne permite sa monitorizam constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul in care el produce un cheag de sange sau un tromb la nivelul vaselor. In aceasta situatie, tratamentul acestor pacienti se schimba, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sange. Cea de-a doua categorie este a pacientilor care se prezinta in spital avand deja aceasta patologie instalata, putem sa observam, prin aceasta tehnica, tromboza vasculara si gradul ei de extindere”, a precizat si Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

Etichete: ecografie doppler, risc tromboza pacient covidevaluare pacient post-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: