Educatie pacienti: Psoriazis este un semnal de alarma in boala ficatului gras non – alcoolic

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

14/03/2014

Psoriazis este un semnal de alarma in boala ficatului gras non – alcoolic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/psoriazis-este-un-semnal-de-alarma-boala-ficatului-gras-non-alcoolic/

schizofrenie-simptomeBoala ficatului gras non – alcoolic este o afectiune semnalata frecvent de specialisti in corelatie cu psoriazisul. Un studiu publicat in revista de specialitate “Journal of the American Academy of Dermatology” a analizat prevalenta bolii ficatului gras non – alcoolic la pacientii cu psoriazis dar si la cei care nu au fost diagnosticati cu psoriazis.

Psoriazis, o boala diagnosticata frecvent la pacientii cu varsta intre 20 si 40 de ani

Specialistii considera ca zona afectata a tegumentului in psoriazis este direct corelata cu varsta la care a debutat boala, fiind mai pronuntata la cei care au dezvoltat psoriazis la o varsta tanara.

Se considera totodata ca in aceste cazuri exista o posibilitatea mai mare ca pacientii sa aiba rude afectate de psoriazis.

Cea mai frecventa forma de psoriazis, psoriazisul in placi, afecteaza aproximativ 90% dintre bolnavi. Aceasta forma se caracterizeaza prin leziuni proeminente, inflamate, acoperite de cruste alb – argintii.

42% dintre pacientii cu psoriazis aveau boala ficatului gras non – alcoolic

In cadrul studiului realizat la Rotterdam, au fost inclusi 2292 participanti cu varsta peste 55 de ani.

Dintre acestia, 118 participanti (5,1%) aveau psoriazis.

42% dintre participantii care aveau psoriazis au fost diagnosticati si cu boala ficatului gras non – alcoolic.

In cazul participantilor la studiu care nu aveau psoriazis, boala ficatului gras non – alcoolic a fost identificata doar la 33% dintre ei.

Prevalenta bolii ficatului gras corelata cu psoriazis

In urma acestui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca psoriazisul poate sa fie un predictor pentru boala ficatului gras.

Astfel, pacientii in varsta diagnosticati cu psoriazis au un risc cu 70% mai mare de a face boala ficatului gras non – alcoolic, independent de factorii de risc in aceasta afectiune.

Pentru mai multe informatii despre simptomele, diagnosticarea si complicatiile in Psoriazis, consultati cursul EMC Psoriazis disponibil online pe platforma FormareMedicala si creditat cu 12 puncte EMC.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. grecu angela says:

    ce tratament este indicat pentru psoriazis in placi?
    am 54 de ani si am de un an de zile in zona calcaielor am urmat un tratament dar nu se vede nici un rezultat dupa 2 luni.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: