Echipamente medicale performante la nivel mondial, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi

19/07/2019

Echipamente medicale performante la nivel mondial, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/echipamente-medicale-performante-la-nivel-mondial-la-spitalul-de-neurochirurgie-din-iasi/

Persoanele cu afectiuni neurovasculare si spinale, atat adulti, cat si copii, pot fi diagnosticate de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’ din Iasi cu ajutorul unui sistem angiografic unic in tara. Pe lista de asteptare sunt deja 70 de persoane.

“Acest sistem robotizat din seria angiografiei biplane, recent achizitionat, este unicul sistem de acest gen din Romania, este cel mai performant sistem din seria angiografiei biplan existente in lume la ora actuala. Incepand din luna august, va fi utilizat pentru rezolvarea pacientilor cu patologii complexe, vasculare, la nivelul creierului si maduvei spinarii. Investitia a fost suportata de Consiliul Judetean Iasi, bani care vor fi recuperati de la comunitatea europeana prin intermediul unui proiect al Ministerului Sanatatii”, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, aparatul asambleaza mai multe imagini si le reproduce intr-una singura, pentru a permite o evaluare vizuala mai clara. Reconstructiile tridimensionale si navigarea intravasculara 3D in timp real inseamna siguranta, performanta si precizie.

“Este un echipament care permite vizualizarea leziunilor vasculare cranio-cerebrale si spinale din mai multe unghiuri simultan. In felul acesta creste siguranta, scade durata procedurii, pentru ca nu mai trebuie sa misti tubul dintr-o parte in alta, si scade si cantitatea de radiatii emise pentru diagnostic. De asemenea, expunerea la radiatii scade atat pentru pacienti, cat si pentru staff-ul profesional”, a declarat medicul primar Dobrin Nicolae conform sursei citate.

Pentru achizitionarea sistemului angiografic s-au cheltuit 1,5 milioane de euro. Presedintele CJ Iasi a anuntat, totodata, ca la Spitalul de Neurochirurgie investitiile vor continua cu achizitionarea, printre altele, a sase mese de operatie radio-transparente electromecanice, cu accesorii de neurologie si de chirurgie generala, doi roboti mobili de dezinfectie cu lumina UV si patru sisteme electro-chirurgicale.

Continut educational:

De asemenea, un alt proiect care se refera la investitii vizeaza achizitionarea pentru Spitalul de Neurochirurgie din Iasi a unui echipament de ultima generatie, Gamma Knife.

Tratamentul cu Gamma Knife este o forma de radiochirurgie care permite razelor extrem de concentrate de radiatii sa fie conduse direct la leziune, fara sa afecteze tesutul sanatos, mai relateaza Agerpres.

In cazul tumorilor cerebrale, aparatura Gamma Knife elimina necesitatea operatiei traditionale. Interventia nu presupune spitalizarea pacientului, nu prezinta complicatii, se face fara anestezie generala. Pacientii se pot intoarce la activitatile lor normale imediat dupa procedura.

Etichete: angiograf, neurochirurgie Iasi, Gamma Knife

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: