ECDC atentioneaza asupra raspandirii unei noi subvariante a Omicron

24/10/2022
ECDC atentioneaza asupra raspandirii unei noi subvariante a Omicron

ECDC atentioneaza asupra raspandirii unei noi subvariante a Omicron

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ecdc-atentioneaza-asupra-raspandirii-unei-noi-subvariante-a-omicron/

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat asupra raspandirii unei noi subvariante a variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care este asteptata sa provoace o crestere a numarului cazurilor de in Europa, in saptamanile urmatoare, relateaza agentia EFE.

Cel putin cinci tari europene au detectat in prima saptamana din octombrie circulatia subliniei BQ.1, noteaza ECDC, conform Agerpres.

Modelele epidemiologice ale acestei institutii prognozeaza ca subvariantele BQ.1 si BQ.1.1 vor deveni dominante in Europa incepand de la jumatatea lui noiembrie sau inceputul lui decembrie.

Potrivit surselor citate, se va ajunge, probabil, la o crestere a numarului cazurilor de COVID-19 in saptamanile si lunile urmatoare, atentioneaza institutia europeana, care subliniaza ca studii preliminare efectuate in Asia releva ca respectivul subtip al variantei Omicron are capacitatea de a ocoli raspunsul imunitar al organismului.

Deocamdata, tarile europene unde subvarianta BQ.1 este cea mai raspandita (ca procent in numarul total al cazurilor de COVID-19) sunt Franta (19%), Belgia (9%), Irlanda (7%), Olanda (6%) si Italia (5%).

Totodata, ECDC mai atrage atentia ca aceste procente sunt inca suficient de reduse pentru ca noua subvarianta sa poata avea un impact notabil asupra situatiei epidemiologice in respectivele tari.

Totusi, datele disponibile in prezent nu sugereaza ca varianta BQ.1 ar putea fi asociata unei forme mai severe de boala, in comparatie cu alte subvariante Omicron aflate acum in circulatie.

Etichete: omicron, subvarianta omicron, ECDC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: