DSP Iasi face apel la voluntari si ONG-uri pentru transportul personalului la recoltarea probelor COVID-19

24/11/2020
DSP Iasi face apel la voluntari si ONG-uri pentru transportul personalului la recoltarea probelor COVID-19

DSP Iasi face apel la voluntari si ONG-uri pentru transportul personalului la recoltarea probelor COVID-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dsp-iasi-face-apel-la-voluntari-si-ong-uri-pentru-transportul-personalului-la-recoltarea-probelor-covid-19/

Directia de Sanatate Publica Iasi face apel la voluntari si organizatii neguvernamentale pentru a asigura transportul personalului medical care recolteaza probe pentru testele COVID-19 de la persoanele aflate in izolare la domiciliu.

Potrivit conducerii institutiei, numarul solicitarilor venite din partea celor care vor sa isi faca testul pentru COVID-19 a crescut cu 70%.

“Odata cu implicarea mai serioasa a medicilor de familie in identificarea si adoptarea de masuri pentru limitarea raspandirii infectiei, numarul de solicitari pentru testare PCR a crescut. Erau intre 30 si 50 pe zi, in prezent sunt ]n jur de 110 -120 solicitari pe zi. De dimineata si pana acum (ora 11.30 – n.r.) sunt peste 60 de solicitari. Ambulanta nu face fata sa faca aceste recoltari si atunci am considerat ca este necesar sa venim in sprijinul lor solicitand la institutii, la ONG-uri sa ne sprijine cu masini cu soferi care sa transporte asistentii de medicina scolara care sunt detasati la noi acum sa mearga in teren sa recolteze probele pentru analize”, a explicat Vasile Cepoi, director DSP Iasi, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, DSP a primit sprijin din partea Consiliului Judetean, Directiei Generale Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, insa numarul masinilor este inca insuficient.

“Aceste teste sunt solicitate de medicii de familie atunci cand pacientii de pe lista lor declara ca au o simptomatologie in urma unei anamneze pe care medicul de familie o face si in urma informatiilor despre problemele patologice al fiecarui pacient decid ca este nevoie de testare. Pana acum am fost ajutati de CJ, cu doua masini, de fapt una de la CJ si una de la DGASPC, si de ISU cu alte doua ambulante. Avem promisiuni de la fabrica Antibiotice, mai avem promisiuni de la Inspectoratul Scolar. (…) Aprecierea noastra este ca in jur de 10 masini daca am avea am putea sa acoperim aceasta cerere”, a mai declarat dr. Cepoi conform sursei citate.

Totodata, el a adaugat multi soferi nu doresc sa se implice de teama infectarii cu SARS-CoV-2.

“Problema este ca soferii se tem sa mearga in aceste misiuni crezand ca se pot infecta. Nu se pot infecta pentru ca mecanismul este foarte bine pus la punct. Asistentul care merge sa faca recoltarea se echipeaza, merge in locuinta, face recoltarea, se dezechipeaza la usa locuintei, pune echipamentul intr-un sac special pentru acest lucru si intra inapoi in masina asa cum a plecat. Deci fara niciun fel de risc pentru sofer. Teama exista. Nu am reusit sa ii convingem ca nu au motive sa se teama”, a mai spus dr. Cepoi.

Aici se fac, in medie, 2.100-2.200 de teste pe zi, iar capacitatea de testare a laboratoarelor este 3.000 de teste pe zi.

Etichete: dsp iasi, recoltare probe covid, personal medical recoltare probe, voluntari dsp

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: