Dr. Remus Sipos: Medicul de familie este privilegiat, poate sa identifice mai frecvent anemia feripriva

13/09/2022
Dr. Remus Sipos: Medicul de familie este privilegiat, poate sa identifice mai frecvent anemia feripriva

Dr. Remus Sipos: Medicul de familie este privilegiat, poate sa identifice mai frecvent anemia feripriva

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-remus-sipos-medicul-de-familie-este-privilegiat-poate-sa-identifice-mai-frecvent-anemia-feripriva/

Asociatia Medicilor de Familie Mures (AMFMS) a organizat, saptamana trecuta, evenimentul “Scoala de Fier”. La conferinta care a avut loc la Targu Mures, au participat aproximativ 120 de medici, farmacisti si alti specialisti din domeniul sanatatii, iar diversitatea si prezenta speakerilor invitati a permis o abordare multidisciplinara a anemiei feriprive.

Ca si organizator, acest eveniment mi s-a parut extraordinar, pentru ca lumea s-a invatat in mediul online, care este mult mai comod. Cu toate acestea, oamenii au stat pana la final. Printre componentele decisive pentru care oamenii au venit si au stat in sala atata timp, au fost calitatea lectorilor si importanta subiectului, respectiv anemia feripriva a carei incidenta o cunoastem si stim ca este mare si subdiagnosticata. Era o provocare sa devenim practicieni mai buni, mai eficienti si sa savem pacienti ai sanatosi. De fapt, acesta a fost si indemnul: Cautati deficitul de fier! A fost o abordare interdisciplinara, am avut cardiologi, gastroenterologi, nefrologi si, bineinteles, medici de familie. Am pornit de la studiul clinic si apoi ne-am axat pe date din ghiduri. Am incercat sa fim cat mai practici, cumva sa aducem omul care intra in cabinet si sa vedem ce facem concret cu acesta.”, a declarat declarat Dr. Remus Sipos, vicepresedintele Asociatiei de Medicina Familiei Mures (AMFMS) si vicepresedinte al SNMF, pentru FORMARE MEDICALA.

Evenimentul “Scoala de Fier” de la Targu Mures a fost creditat cu puncte EMC si EFC si a fost realizat cu sprijinul CSL Vifor.

Anemia si deficitul de fier – o provocare interdisciplinara in practica medicala de zi cu zi

De altfel, incidenta anemiei feriprive inregistreaza o crestere in ultimii ani, in special din cauza stilul de viata, iar medicul de familie observa cel mai bine acest lucru.

Constat o incidenta mai mare a pacientilor vegetarieni. Este o moda sa devii vegetarian, vegat si astfel te poti expune unui risc. Este o moda sa tii un regim alimentar, pentru ca vorbim de o tara cu incidenta mare de obezitate, deci cumva apare nevoia de a tine un regim. Toate aceste regimuri, cu siguranta vor duce la cresterea anemiilor, pentru ca foarte multe sunt neghidate de profesionisti din domeniul sanatatii, vorbesc de medici sau dieteticieni, iar de aici apar si consecintele”, a mai declarat Dr. Remus Sipos, vicepresedintele AMFMS.

Medicul de familie este primul specialist care observa aceste cazuri, nu doar pentru ca este poarta de intrare din sistemul medical, dar mai ales pentru ca el cunoaste intregul istoric medical si personal al pacientului si nu numai.

Obisnuiam sa spun ca medicul de familie este medicul de la care pleaca pacientul si medicul la care se intoarce pacientul, indiferent de patologia pe care o are. Un coleg foarte drag mie imi spunea: ‘Noi, ca medici de familie, ar trebui sa subliniem ca suntem generalisti, adica ne ocupam de tot individul, ba chiar si de familia lui. Nu suntem medici de organ.’ Sigur, este o observatie mai umoristica, fara intentia de a supara colegii de alte specialitati, dar intr-adevar, medicul de familie cunoaste nu doar istoricul personal al pacientulul, ci si cel familial. Poate din acest motiv, medicul de familie este privilegiat si poate sa identifice mai frecvent anemia feripriva. Ba mai mult, medicul de familie are si marele avantaj ca el se ocupa nu doar de individul bolnav, ci si de individul aparent sanatos. Acesta este un atuu al medicului de familie si o sansa in plus sa devina un diagnostician mai bun din punct de vedere al numarului de cazuri depistate.”, a mai subliniat medicul de familie Remus Sipos, vicepresedintele AMFMS, pentru FORMARE MEDICALA.

 

Etichete: deficitul de fier, anemia feripriva, scoala de fier, dr remus sipos

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: