Dr. Mihai Sorin Iacob: “Am format acest Grup profesional ca o platforma de colaborare deschisa spre toti colegii medici de familie”

04/05/2015

Dr. Mihai Sorin Iacob: “Am format acest Grup profesional ca o platforma de colaborare deschisa spre toti colegii medici de familie”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-sorin-iacob-am-format-acest-grup-profesional-ca-o-platforma-de-colaborare-deschisa-spre-toti-colegii-medici-de-familie/

Dr. Mihai IacobVa prezentam a doua parte a interviului realizat cu Dr. Mihai Sorin Iacob in legatura cu activitatea grupului de lucru pe Ecografie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Formare Medicala: Cum pot adera medicii de familie la acest grup?

Dr.Mihai Sorin Iacob : Avem la ora actuala membrii inscrisi si simpatizanti in numar de peste 40 de persoane. Unul dintre criteriile obligatorii este ca sa fie membrii ai SNMF, iar cel de-al doilea criteriu obligatoriu este sa aiba pasiune fata de ecografie. Pentru inscrieri ii rog pe toti colegii interesati sa ma contacteze pe mail-ul personal dr_iacob@yahoo.com , pentru a le trimite formularul de inscriere in acest grup de excelenta. In perspectiva avem constructia unui site al acestui grup ca platforma de comunicare si de diseminare a activitatii, a unor workshopuri sau cursuri de ecografie, de prezentare de cazuri practice si participarea la studii multicentrice.

Formare Medicala: Cum pot beneficia medicii de familie ne – membrii ai grupului de actiunile acestuia?

 Dr.Mihai Sorin Iacob : Am format acest Grup profesional ca o platforma de colaborare deschisa spre toti colegii medici de familie atat cu experienta in domeniul ecografiei, cat si celor fara experienta in domeniu dar cu interes de a studia si in perspectiva obtinerii atestatului in Ecografia Generala. Ei vor avea acces la baze de date, workshopuri si cursuri de perfectionare pe care le vom sustine atat in cadrul conferintelor de Medicina de Familie din tara sub egida SNMF, cat si in cadrul congreselor, conferintelor si cursurilor organizate de catre SRUMB, daca vom obtine si sustinerea oficiala a acestora. Eu personal vad perspective de extindere al acestui gen de Grup de Excelenta in Ecografie si la nivel European si nu numai. Pot sa va divulg faptul ca sunt in discutii cu actualul presedinte WONCA domnul Prof. Michael Kidd (Australia) legat de acest subiect de promovare a ecografie in medicina primara. Trebuie insa sa avem rabdare si sa ne facem lectiile initial la noi in tara si vom vedea ulterior celelalte perspective. De asemenea lucram la designul unor studii de cercetare multicentrice care sa fie efectuate de medici de familie cu atestat in ecografie si care vor sa participe la acestea, similar colegilor nostri europeni din medicina primara preocupati de cercetare. Cercetarea in cadrul medicinei primare din Romania este practic absenta, neexistand nici un organism guvernamental sau non guvernamental care sa o sustina.

De asemenea am in vedere editarea unei carti de Ecografia Clinica Generala in practica Medicului de Familie care sa fie la indemana medicului de familie atat sub forma scrisa cat si sub format electronic. Deci pot afirma ca lucram pe mai multe planuri paralele pentru indeplinirea tuturor acestor deziderate enuntate anterior, toate acestea fiind pentru noi o adevarata provocare cu noi insine.

 Formare Medicala: De ce este important pentru pacienti aparitia acestui grup de excelenta?

Dr.Mihai Sorin Iacob : Cred ca de fapt cu aceasta intrebare ati atins de fapt esenta problemei. De fapt tot acest Grup de Excelenta are ca prioritate zero, medicina centrata pe pacient. De fapt pacientul, sau omul aparent sanatos trebuie sa fie preluat in cabinetul medicului de familie si dupa o anamneza riguroasa cei cu antecedente heredo – colaterale, cu istoric pozitiv pentru anumite boli si cu factori de risc identificati sa fie introdusi in anumite programe de screening ecografic si nu numai la nivelul cabinetului de medicina de familie. Am prezentat atat la nivel national cat si la congrese internationale o serie de studii de screening ecografic oncologic sau pe alte patologii importante, efectuate de colectivul nostru in care am obtinut rezultate excelente cu sensibilitate, specificitate si acuratete de peste 80% atat la adulti cat si la copii, ceea ce ne incurajeaza sa determinam extinderea acestora si la nivelul altor cabinete de medicina primara din Romania. Beneficiul pacientilor va fi deci in primul rand profilactic prin depistarea precoce a unor patologii de risc pentru starea lor de sanatate si implicit diagnosticarea precoce. De asemenea ecografia ne poate ajuta in monitorizarea unor boli cronice si ale unor tratamente efectuate.

De asemenea la Timisoara am inceput anumite conferinte medicale interdisciplinare pe anumite patologii sustinute atat pentru medicii practicanti din diverse specialitati cat si pentru pacientii suferinzi de acele patologii. De asemenea dorim sa promovam anumite materiale informative pentru pacienti si posibilitatea diagnosticarii acestora precoce prin intermediul examenului ecografic. Beneficiul este de fapt pentru toate partile implicate in sistemul medical. Dorim sa facem o baza si o arhiva medicala a unor articole publicate de membrii Grupului de Excelenta.

Constituirea acestui Grup de excelenta in Ecografie speram sa fie de bun augur pentru medicina primara si ne dorim sa fim o punte de legatura intre Societatea Nationala de Medicina de Familie – SNMF si Societatea Romana de Ultrasonografie SRUMB si implicit o mai buna colaborare interdisciplinara, care sa stea la baza cresterii calitatii actului medical in medicina primara spre beneficiul pacientilor nostri.

 

*Formare Medicala continua seria articolelor si interviurilor cu membrii si coordonatorii grupurilor de lucru de elita pe diferite specialitati din cadrul SNMF, prin care incercam sa va facem cunoscuta activitatea si obiectivele acestora.

In urmatorul articol va vom prezenta activitatea Grupului de lucru pe Respiro.

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ilona Szogyenyi says:

    Tot respectul pentru dl. Dr.IACOB SORIN si echipa lui.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: