Mihai Craiu: Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici

15/11/2022
Mihai Craiu: Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici

Mihai Craiu: Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-craiu-sezonul-de-boli-virale-va-fi-deosebit-de-zgomotos-anul-acesta-pentru-copiii-mici/

Sezonul de boli virale va fi, anul acesta, foarte ‘zgomotos’ pentru copiii mici, potrivit medicului pediatru Mihai Craiu. El a scris, pe pagina Spitalul Virtual pentru copii, despre valul de bronsiolite din SUA si UE.

“Scriam la inceputul lunii ca sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A inceput acum mai mult de o luna cu scolarii. Si unii s-au plans… Vai, vai iar spalat mainile, jos masca, nu mai vrem dictatura medicala etc, etc. Las’ ca e bine acum. Cand un val de bronsiolite, de 3 ori mai mare decat cel de anul trecut si cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a inceput sa mature emisfera nordica. Priviti ratele de spitalizare, in ultimii ani, in SUA, conform CDC (…) A inceput mult mai repede si a urcat mult mai abrupt. Nu e numai o problema pe malul celalalt al oceanului. Ministrul Sanatatii din Franta a activat planul de Situatii de Urgenta in fata acestei cresteri masive de copii mici cu insuficienta respiratorie. Operatii amanate, copii gravi plimbati cu elicopterul, criza de paturi la ATI pediatrie…Si nu e numai Franta…Si in Luxemburg e la fel (…) Iar la noi abia a inceput.”, a scris Conf. univ. dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

In context, pediatrul a oferit si serie de sfaturi parintilor.

“Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE sa aiba grija. In SUA 4 din 1000 de copii de aceasta varsta au ajuns spitalizati si ventilati, numai din octombrie incoace. Chiar nu exista atatea ventilatoare de copil in Romania!

2. “Grija” inseamna tot ce faceam in 2020, la inceputul pandemiei – spalat bine mainile, evitat sa atingem fata, ochii, gura sau nasul, in special in spatii publice, fara sa ne dezinfectam anterior, respectam eticheta tusei, acoperind nasul si gura cu cotul sau cu un servetel de unica folosinta.

3. Si mai ales, nu ducem sugarii mici la locuri comune de joaca sau la Mall. Macar luna noiembrie, caci acum e riscul maxim.

4. Separam de nou-nascut sau sugar foarte mic, toti fratii mai mari, raciti. Unii vor spune ca nu e posibil. Solutia extrema este tinutul acasa al fratelui mai mare, macar pana la inceput de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni si care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformatii cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispusi la complicatii grave.”

Etichete: boli virale copii, bronsiolita, boli respiratorii copii, mihai craiu

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Georgescu Florentin says:

    La grupele de risc ne putem astepta sa se producă SARS, care implică managementul spitalicesc în ATIal acestor cazuri

  2. Stănescu Stroescu Mihaela Violeta says:

    Bolile respiratorii la sugar și copilul mic.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: