Dr. Gheorghe Iana: 21,64% dintre decesele inregistrate sunt generate de AVC

14/09/2018

Dr. Gheorghe Iana: 21,64% dintre decesele inregistrate sunt generate de AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-gheorghe-iana-2164-dintre-decesele-inregistrate-sunt-generate-de-avc/


Presedintele Societatii de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, Gheorghe Iana, spune ca, in prezent, 21,64% dintre decesele inregistrate sunt generate de accidentul vascular cerebral.

“In momentul de fata, in Romania, potrivit unui raport realizat la solicitarea Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, situatia arata cam asa: 21,64% dintre decesele inregistrate in Romania sunt generate de AVC, reprezinta a doua cauza de mortalitate, in acelasi timp a doua cauza de dizabilitate. Ceea ce e mai grav e ca pacientii post AVC raman cu o calitate a vietii afectata pe toata durata si prezinta, de asemenea, costuri sociale foarte mari. La varstele peste 65 de ani, valorile cresc de aproximativ 10 ori, exista un decalaj foarte mare. In acelasi timp, varsta de debut a accidentului vascular cerebral a coborat foarte mult, generata de conditiile de viata, viata moderna si asa mai departe. Din estimarile Institutului National de Statistica, pe urmatoarea perioada se prevede o crestere a mortalitatii cu peste 34% din cifra actuala in fiecare an, pana in 2035”, a declarat dr.  Iana, potrivit Agerpres.

El a explicat ca, in momentul in care se declanseaza accidentul vascular cerebral, pentru pacient incepe o cursa contra cronometru, iar bolnavul trebuie sa ajunga intr-un centru de terapie.

“O prima etapa ar fi diagnosticul primar si transportul medical asistat. A doua etapa este de diagnostic intr-un serviciu specializat, care este un serviciu cu platou tehnologic, cu specialisti care sa asigure un diagnostic imediat in vederea instituirii trombolizei. Presupune prezenta neurologului specializat in stroke, presupune prezenta cardiologului interventionist, care sa asigure manevra interventionala de completare a trombolizei intravenoase, atunci cand este cazul. Instituirea terapiei – cu cat se face mai rapid cu atat sansele de recuperare sunt mai mari -, fereastra terapeutica este de 6 ore. (…) Daca nu avem infrastructura, nu avem conditii de terapie, acel pacient este condamnat”, a spus medicul conform sursei mentionate.

El a vorbit si de deficientele care apar in ceea ce priveste bolnavii cu AVC.  

Continut educational:

”Principalele deficiente in circuitul pacientului sunt in primul rand identificarea AVC-ului in zona deficitara cu personal medical, vorbim de zonele rurale. A doua mare deficienta este reprezentata de distantele mari intre centrele specializate in stroke. (…) Nu intotdeauna avem acces la un mijloc rapid de transport din cauza numarului mare de cazuri. Distributia neuniforma a centrelor de stroke, acestea sunt grupate pe langa centrele universitare predilect, pentru ca acolo avem specialisti. In zonele in care nu avem, avem o mare problema. Suportul de diagnostic imagistic redus este o alta problema. In majoritatea spitalelor nu avem disponibilitate 24 din 24 de ore si nici acces la un platou tehnologic si nici specialisti care sa faca un diagnostic, o perfuzie, o difuzie in acest interval’, a aratat Iana.

Acesta a mentionat ca o alta deficienta este lipsa personalului specializat in radiologie interventionala, dar si ”lipsa unei curricule de pregatire in specialitatea de radiologie interventionala”.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: