Dr. G. Dumitra, despre booster cu Moderna: Aceeasi eficienta cu o jumatate de doza

05/11/2021
Dr. G. Dumitra, despre booster cu Moderna: Aceeasi eficienta cu o jumatate de doza

Dr. G. Dumitra, despre booster cu Moderna: Aceeasi eficienta cu o jumatate de doza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-g-dumitra-despre-booster-cu-vaccinul-moderna/

Autoritatile sanitare din Romania au facut o recomandare oficiala ca persoanele care s-au imunizat cu serul Moderna la schema initiala, la boosterul cu acelasi vaccin sa primeasca o jumatate de doza. In spatele acestei decizii nu stau motive de siguranta, spune specialistii in vaccinare.

“Decizia de a administra boosterul cu jumatate de doza de vaccin Moderna a fost bazata pe un principiu cat se poate de simplu: doza minima cu care obtinem efectul maxim. Asta pentru ca, in mod comparativ, Moderna are o concentratie de 100 de micrograme, iar Pfizer are 30 de micrograme si, practic, scaderea anticorpilor obtinuti dupa primele doua doze este ceva mai lenta. Astfel, cei de la Moderna au observat ca doar cu o jumatate de doza obtin efectul de boost, adica, efectul de crestere a anticorpilor, precum si stimularea limfocitelor cu memorie, cele care ne intereseaza.” a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar MF, instructor-formator MF, Doctor in medicina si coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei pentru Formare Medicala.

Vizavi de ingrijorarile persoanelor care au apucat sa faca boosterul cu doza intreaga de Moderna, inainte ca aceasta recomandare sa intre in vigoare, medicul spune ca nu sunt justificate si ca nu este nicio problema.

“Nu este nicio problema de siguranta pentru cei care au primit o doza normala. Nu au nicio problema si nu se intampla nimic in ceea ce priveste reactiile adverse si nici vizavi de eficienta. Practic, aceeasi eficienta o obtii cu o doza injumatatita. Acesta este singurul argument pentru care s-a facut aceasta recomandare. Repet, decizia nu este bazata pe ratiuni de siguranta, ci pe principiul doza minima eficienta.”, a mai precizat Dr. Dumitra.

De asemenea, medicul a vorbit si despre vaccinarea incrucisata. Adica, imunizarea cu un vaccin la prima schema si cu altul la booster. De exemplu, daca la prima schema s-a facut Moderna, la booster se poate face Pfizer si invers.

“Nu este nicio problema. Exista chiar un studiu care ne arata o eficienta mai mare in cazul celor care fac vaccinarea incrucisat, dar acest “mai mare” nu este cu mult incat sa fie semnificativ relevant”, a mai precizat Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Etichete: vaccinarea cu moderna, booster cu moderna, vaccin rapel, vaccin supra-rapel, vaccinarea incrucisata, dr gindrovel dumitra

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: