Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF – Exista riscul ca intr-o singura zi a lunii sa vina si cate 60 de pacienti la cabinet

07/04/2014

Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF – Exista riscul ca intr-o singura zi a lunii sa vina si cate 60 de pacienti la cabinet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-doina-mihaila-presedinte-fnpmf-exista-riscul-ca-intr-o-singura-zi-lunii-sa-vina-si-cate-60-de-pacienti-la-cabinet/

colajIn cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei, 26 -29 martie 2014, dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, a explicat medicilor prezenti ce modificari aduce noul pachet de servicii medicale de baza, ce riscuri implica anumite prevederi si ce sanctiuni impune CNAS medicilor de familie prin contractul-cadru.

Noua lista de medicamente compensate amanata pana la 1 mai 2014

Dr. Doina Mihaila a explicat ca lista de medicamente compensate este o hotarare de Guvern care poate fi data oricand.

Noua lista de medicamente compensate nu va intra in vigoarede la 1 aprilie 2014 dupa cum era prevazut pentru ca proiectul cadru a fost publicat tarziu si pentru ca are un termen de ramanere pe site pana la aparitia in Monitorul oficial. De la publicare, normele ramane pe site 30 de zile.

Ce servicii trebuie sa plateasca pacientii neasigurati

Presedintele FNPMF a specificat ca pachetul minimal se acorda neasiguratilor si cuprinde servicii pentru urgente, boli endemo-epidemice, consultatii de monitorizare sarcina si lehuza, planificare familiala, servicii de preventie si activitati de suport (certificatul constatator de deces).

Persoanele care beneficiaza de pachetul minimal suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si pentru activitati de suport altele decat cele incluse in pachetul minimal.

Programarile la cabinet trebuie respectate

Conform noului pachet de baza, consultatiile la cabinet pentru afectiuni acute sau subacute sau acutizarile unor afectiuni cronice se vor acorda la cabinet ori de cate ori este nevoie. Reprezentantii medicilor de familie atrag atentia asupra riscurilor posibile.

“In acest caz nu mai este nevoie de programari. Exista riscul ca intr-o singura zi a lunii sa vina si cate 60 de pacienti la cabinet. A fost greu sa implementam programarea si ar fi civilizat sa o si respectam si trebuie sa existe si o medie lunara de pacienti”, a precizat presedintele FNPMF.

Raportarea catre CNAS se va face doar electronic de la 1 mai 2014

In urma discutiilor cu ai CNAS, s-a hotarat ca, de la 1 mai 2014, raportarea sa se faca doar electronic de vreme ce erau doar 2-3 judete in toata tara care faceau raportarea catre Casa doar electronic.

“Toti avem probleme cu scrisoarea medicala”

Dr. Doina Mihaila a explicat in ce masura medicul de familie poate da prescriptie medicala fara teama de a fi sanctionat ulterior.

“Daca e boala acuta, da medicul care i-a acordat consultatia. Daca este boala cronica, prima reteta o da medicul specialist din ambulator si de abia dupa 30 de zile continuam noi reteta. In situatia in care in scrisoarea medicala nu este mentiune privind eliberarea prescriptiei medicale la eliberarea din spital am cerut bifa in SIUI”, a explicat presedintele FNPMF.

Daca medicul de familie prescrie o retata la recomandarea altor medici responsabilitatea prescrierii revine exclusiv medicului care a indicat tratamentul prin scrisoare medicala.

“In cazul unui pacient internat, medicul de familie poate elibera o reteta cu medicamente incluse in programul national de sanatate, pentru medicamente la care este necesara aprobarea comisiilor si pentru medicamente aferente afectiunilor cronice altele decat cele care le contracteaza spitalul cand face contractul cu Casa de Asigurari”, a specificat dr. Doina Mihaila.

Medicilor nu li se vor mai imputa retete pacientilor care figureaza ulterior ca neasigurati

“Daca un pacient este neasigurat, in momentul in care vine la mine sa-i dau reteta era asigurat dar ulterior a devenit neasigurat sa nu mi se imputa. De aceea am specificat “la data emiterii biletelor de trimitere, prescriptiilor medicale si a recomandarilor”, a precizat dr. Doina Mihaila.

Pentru Inregistrarea video integrala a interventiei dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2014 click aici.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: