Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice

17/09/2021
Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-catalina-poiana-am-ales-profesia-de-medici/

Vineri, 17 septembrie, se marcheaza Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului, o zi menita sa atraga atentia asupra importantei politicilor si masurilor pentru reducerea riscului de evenimente adverse asociate asistentei medicale.
Siguranta pacientului poate fi definita ca fiind absenta oricarui prejudiciu care poate fi prevenit la un pacient si reducerea riscului efectelor nocive asociate asistentei medicale la un nivel minim.

“Se stie ca in Romania cultura raportarii acestor evenimente adverse este inca la inceput. Cele mai recente date publice arata ca in intervalul martie-septembrie 2020 au fost raportate de catre unitatile medicale un numar de 2.620 astfel de incidente, dintre care 1.356 (51,76%) au avut ca si consecinta asupra pacientului o infectie”, transmite Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), care incurajeaza unitatile si cadrele medicale sa raporteze, iar autoritatile sa implementeze conditii clare in acest sens, pentru ca numai astfel pot fi intelese problemele reale care stau la baza si cautate solutii eficiente pentru ele.

“La fel ca in toate domeniile, comunicarea, transparenta si dialogul, dar si reglementarile adecvate sunt instrumente de baza pentru a crea si implementa conditiile necesare pentru un act medical in siguranta. Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice, astfel ca niciun efort nu este si nu trebuie sa fie prea mare pentru siguranta sa. Este nevoie de o abordare strategica si coordonata, de o cultura pentru siguranta pacientilor, de identificarea celor mai dese cauze ale unor astfel de incidente si gasirea si implementarea unor solutii eficiente pentru a le evita, la toate nivelurile, de la cel al pacientului si apartinatorului, la cel al cadrului medical si pana la un cel national. Si mai adaug ceva: siguranta pacientului nu trebuie sa ne preocupe doar astazi, doar saptamana aceasta sau doar luna aceasta. Este si trebuie sa fie preocuparea noastra, a cadrelor medicale, a managementului si a tuturor factorilor de resort clipa de clipa, pentru ca este insusi centrul actului medical”, a declarat prof. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a aratat ca un numar mare de pacienti au de suferit sau chiar decedeaza anual din cauza evenimentelor adverse asociate asistentei medicale. In medie, potrivit estimarilor, costurile sociale provocate de astfel de evenimente se ridica la pana la 2.000 de miliarde de dolari pe an, mai transmite CMMB.

Siguranta pacientului necesita participarea activa a numerosi factori, de la pacienti si familiile lor, pana la organizatiile guvernamentale, societate civila si asociatii profesionale.

“In aceste conditii, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti isi exprima intreaga disponibilitate, in limitele competentelor sale, sa se implice pentru o asistenta medicala cat mai sigura pentru pacientii tratati in unitatile medicale din capitala.”, mia precizeaza CMMB.

Etichete: Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului, evenimente adverse asociate asistentei medicale, colegiul medicilor bucuresti, CMMB, Dr. Catalina Poiana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: