Distribuitorii europeni de medicamente, nemultumiti de suspendarea exportului de vaccin ROR

12/05/2017

Distribuitorii europeni de medicamente, nemultumiti de suspendarea exportului de vaccin ROR

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/distribuitorii-europeni-de-medicamente-nemultumiti-de-suspendarea-exportului-de-vaccin-ror/

Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) si-a exprimat ingrijorarea fata de criza vaccinurilor generata de epidemia de rujeola, dar “mai ales” fata de alternativele de solutionare pe care Ministerul Sanatatii le-a considerat prioritare, respectiv notificarea Comisiei Europene pentru suspendarea comertului intracomunitar.

Potrivit unui comunicat de presa, distribuitorii de medicamente considera ca actuala masura de restrictionare a exportului de vaccin ROR este nejustificata si afirma ca vor inainta o plangere Comisiei Europene.

“Desi procedura de urgenta a fost acceptata de catre Comisie iar masura de suspendare temporara a exportului intracomunitar a vaccinului ROR a putut fi adoptata imediat pentru a raspunde situatiei urgente de epidemie, ne manifestam nemultumirea fata de proiectul notificat deoarece consideram ca justificarea pe care autoritatile romane au prezentat-o in procedura urgenta de notificare, nu este compatibila cu legislatia UE si principiile pietei interne”, sustin reprezentantii asociatiei in comunicat.

Conform ADEM, pentru ca interdictia sa ramana in vigoare, CE trebuie sa ajunga la concluzia ca epidemia de rujeola este direct legata de exportul de vaccin ROR.

“Daca oficialii nu vor ajunge la aceasta concluzie, Romania risca sa primeasca sanctiuni ce pot merge pana la infringement si, mai mult, risca sa isi piarda complet credibilitatea in accesarea procedurii de urgenta nejustificat, eventualele solicitari ulterioare urmand a fi analizate cu mult mai multa circumspectie”, mai scrie in comunicatul citat.

Conform directorului ADEM, Coralia Kreyer, cantitatile de vaccin blocate de la livrare intracomunitara, notificate ANMDM, sunt in stocurile distribuitorilor europeni de medicamente iar acestia asteapta comenzi din piata interna, precum si colaborarea cu autoritatile in aceasta directive, relateaza si Agerpres.

In opinia ADEM, constituirea unor stocuri asiguratoare de vaccinuri este responsabilitatea autoritatilor sanitare, respectiv Ministerul Sanatatii si Institutului National de Sanatate Publica.

Totodata, ADEM afirma ca nu exportul paralel a fost cauza lipsei vaccinului si a epidemiei in Romania, ci “alti factori care au generat intr-adevar o situatie urgenta, dar care nu poate fi calificata ca neprevazuta”.

“Cauzele reale care au condus la instalarea epidemiei au fost incluse si in expunerea de motive pentru noul proiect al legii vaccinarii: lipsa vaccinarii/imunizarii populatiei infantile/adulte, ca rezultat al unei informari insuficiente referitoare la aceste riscuri (campaniile antivaccinare), probleme de productie/aprovizionare a pietei, precum si o (re)distribuire neuniforma pe teritoriul Romaniei a stocurilor disponibile. Exportul paralel nu a fost nominalizat ca si cauza a instalarii epidemiei”, se mai arata in comunicat.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: