Diana Paun: Accesul la medicamente in Romania reprezinta o provocare majora

20/03/2019

Diana Paun: Accesul la medicamente in Romania reprezinta o provocare majora

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diana-paun-accesul-la-medicamente-in-romania-reprezinta-o-provocare-majora/

Consilierul de stat Diana Paun, de la Administratia Prezidentiala, spune ca intervalul de timp necesar pentru introducerea pe lista de medicamente compensate si gratuite a unui nou produs este de peste 300 de zile.

“Accesul la medicamente in Romania reprezinta o provocare majora, asa cum stim cu totii. Politicile de stabilire a pretului si de rambursare sunt orientate si catre medicamentele generice. Pe de alta parte, actualizarea listei de medicamente in Romania este de data recenta, respectiv in tara noastra s-a imbunatatit accesul la medicamente inovatoare abia din anul 2014, dupa o perioada lunga de lipsa de intrare pe lista a medicamentelor. Cu toate acestea, sustenabilitatea cresterii finantarii si continuarea actualizarii listei raman provocari cu care ne confruntam. Intervalul de timp necesar pentru introducerea pe lista a unui nou medicament in Romania, conform datelor internationale, si aduc in discutie aici Euro Health Consumer Index, este de peste 300 de zile’, a declarat consilierul presidential, citat de Agerpres.

Tot ea a mai precizat, pe langa faptul ca medicamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, medicamentele generice dispar de pe piata.

“Medicamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, dar medicamentele generice dispar de pe piata. Ne aflam intr-o situatie paradoxala, care ridica mari intrebari pacientului”, a afirmat Paun.

De asemenea, a mai spus si Romania se confrunta si cu lipsa de consecventa in ceea ce priveste politicile si reglementarile in domeniul medical si “poate chiar cu o lipsa de asumare din partea autoritatilor, a acelora care decid soarta pietei farma”.

Etichete: medicamente compensate, medicamente noi, lista de medicamente compensate si gratuite, medicamente generice, diana paun

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: