Dezvoltarea sectorului de turism medical i-ar putea aduce inapoi pe medicii plecati sa profeseze in afara granitelor

13/11/2014

Dezvoltarea sectorului de turism medical i-ar putea aduce inapoi pe medicii plecati sa profeseze in afara granitelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezvoltarea-sectorului-de-turism-medical-i-ar-putea-aduce-inapoi-pe-medicii-plecati-sa-profeseze-in-afara-granitelor/

variceTurismul medical aduce Romaniei in prezent circa 240 de milioane de dolari anual. Crestearea si implicarea  in dezvoltarea acestui segment ar putea face ca numarul strainilor care vin la noi sa se trateze, sa ajunga chiar si la ordinal sutelor de mii.

Bloomberg transmite ca cei mai multi turisti care viziteaza Romania in scop medial vin din Germania, Italia, Israel si Marea Britanie, iar numarul acestora poate ajunge la 500.000 “daca vor fi realizate lucrarile de infrastructura planificate”, potrivit directorului Seytour Romania, Andrei Nacea.

Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria, unele dintre cele mai afectate tari europene in urma crizei economice, investesc in clinici private care sa atraga vest-europenii si americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastica, mai noteaza publicatia.

Pacientii straini recurg la turism medical pentru serviciile din tarile est-europene, pentru preturile mai scazute in comparatie cu tarile de origine, dar si pentru faptul ca asigurarile lor nationale nu acopera unele servicii precum chirurgia plastica.

“Am prieteni italieni care isi trateaza dintii sau isi fac tomografii in Romania, pentru ca este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune”, a declarat Otilia Florescu, o asistenta medicala care lucreaza in Italia de sapte ani, care a mai precizat ca ia in calcul si posibilitatea de a se intoarce in tara sa lucreze.

“Un sector privat dezvoltat, care ofera o remunerare adecvata ar putea impiedica plecarea doctorilor, care inseamna o problema mare si generalizata in centrul si estul Europei. Pierderile din sectorul danatatii publice ar putea fi minimizat, daca medicii ar ramane in tara, ceea ce ar ajuta, de asemenea, si economia”, a declarat si Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank din Londra.

De la intrarea in Uniunea Europeana din 2007, aproximativ 25.000 de doctori si 15.000 de asistente au plecat din Romania in tari ca Germania, Franta, Spania si Italia, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.

In prezent, in tara, peste 70% din personalul medical lucreaza in sistemul public de sanatate, insa  Romania are un numar scazut de medici prin comparatie cu tarile din regiune.

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata un procent de 22,7 doctori la 10.000 de locuitori, fata de Ungaria, care are 30,3 doctori la 10.000 de locuitori sau  Croatia cu 26 de doctori la 10.000 de locuitori.

Conform datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ajustate la costul vietii, salariul mediu al unui doctor specialist si cu vechime care lucreaza in Romania este de 20.000 de dolari pe an, in timp ce in Germania acesta se ridica la 82.000 de dolari, iar in Marea Britanie la 120.000 de dolari.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Citu: Pentru a ma asigura ca increderea in institutiile statului ramane, am decis sa fac o modificare

Studiu: Vaccinul Moderna, eficient 90% impotriva Covid-19 si 95% contra formelor severe ale bolii

Florin Citu l-a revocat pe Vlad Voiculescu din functia de ministru al Sanatatii

Gheorghita: In Romania nu exista o scadere a intentiei de vaccinare

Autoritatile din Romania asteapta precizari de la EMA privind vaccinul Johnson & Johnson